bugün

hoşgelmiş bir adet yedinci nesil. sefalarını da getirmesini dilediğim.

ayrıca çağrışıor efenim durduramıyoruz (bkz: adli tıp uzmanı) *
hastaneye acil olarak başvuran hastaların temel sorununu anında saptayacak ve kısa sürede tedavi etmek için canla başla çalışan uzmanlardır.
hastanelerin acil'lerinde, çok stresli bir biçimde dünyanın en zor mesleğini icra edenler.

bakırköy devlet hastanesi acil'inde görev yapmakta olan uzmanla resmen kanka olacağız. her gidişimde orada ve o muayene ediyor. en azından ayda 1 uğruyorum mekanına.
Dünyada 1950'li yıllarda kurulan acil tıp anadilim dalının doksanlarda ülkemizde de kurulmasıyla acil servislerin daha kaliteli hizmet vermesini sağlayan insanlardır. Kalp krizi, yüksekten düşme, trafik kazası gibi acil durumların tedavisi üzerine 4 yıllık bir asistanlık eğitimi sonrası hizmet vermeye başlarlar. Ancak maalesef ülkemizde grip olan, burnu akan, aksıran, ayağında nasır çıkan tüm gereksiz hastalar acilleri işgal ettiği için görevlerini layıkıyla yapamamaktadırlar ve bu saçma hasta popülasyonu acil tıp uzmanı hekimlerde tükenmişlik sendromu ve gerçek acillere zaman ayıramama gibi durumlara sebep olmaktadır.

En büyük sıkıntılarından birisi insanlara ne uzmanı olduğunuzu anlatamamaktadır. Şu diyaloğu sürekli yaşarsınız:

Bir yakınınız: sen şimdi en okuyon, neyin uzmanı olacan ?
Oan: acil tıp uzmanı olacağım amca. Sadece acil şeylere bakan uzman yani.
Yakın: anladım da ne uzmanı yani kalp mi, kadın doğum mu, intaniye mi ?
Oan: hayır acil uzmanı. Nasıl ki ortopedinin, dahiliyenin, genel cerrahın uzmanı varsa acilin de var.
Yakın: şimdi sen nerde duracan yani neyin uzmanı oluyo bu acil. Neye bakacan yani...

inanın bu diyaloğu yaşamadığım insan sayısı çok azdır.
ACiL TIP UZMANI KiMDiR?

Acil Tıp, hayati tehlike yaratan durumların hızlı bir şekilde tanınıp müdahalesinin yapılmasını sağlayan bir tıp dalıdır.
Acil Tıp, özellikle acil sağlık sorunlarının çözümü için hastane öncesi ve hastanelere bağlı acil servislerde sunulan hizmetin kalitesinin arttırılmasını, ölüm ve sakatlıkların önlenmesini hedef almıştır. Hastalıklarda ve yaralanmalarda acil tıp doktorları, hastanın yaşam bulgularının düzenlenmesi, değerlendirilmesi ve tedavisini sağlamak için çalışır. Acil Tıp, öncelikle acil servislerdeki hizmetleri kapsarken aynı zamanda hastane öncesi sağlık hizmetleri (ilk yardım, ambulans vs.) ve afet öncesi planlama ile de ilişkilidir.

Acil Tıp Uzmanı, ileri kardiyak yaşam desteği, ileri travma yaşam desteği ve acil tıbbi bakım konularında uzmanlık eğitimi almış doktordur. Acil Tıp Doktorları, tıbbi acil durumdaki hastanın hızlı bir şekilde değerlendirilmesini ve uygun tedavisini sağlamanın yanında, acil tıbbi bakım gereken ancak diğer sağlık bakım birimlerine çeşitli nedenlerle ulaşamayan hastaların tedavisini de hastane öncesi alanda sağlar. Acil Tıp hizmeti, yoğun ve kendine özgü tıbbi yapısı ile bu konuda eğitilmiş doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Acil Tıp Uzmanlarının hastane acil servislerinde hasta bakımında birincil görevli kişiler olması yanında travma hastası gibi bir çok branş doktorunun müdahalesinin gerekli olduğu durumlarda ekip liderliği (travma lideri) görevinde bulunur.
Etkin sağlık bakım sistemlerinin planlanmasında, gelişmesinde, uygulanmasında ve değerlendirilmesinde acil tıp uzmanlığının büyük bir önemi vardır. Felaket durumlarındaki sağlık hizmetinin planlanması ve uygulanması da acil tıp uzmanlığının görevleri içindedir.

Acil Tıp Uzmanı’ nın hastalara bakış açısı nedir?

Acil servise başvuran hasta profili çeşitlilik gösterir. Tüm hastalıklar hakkında bilgi sahibi olan acil tıp uzmanları diğer uzmanlık dallarının aksine geniş bir açıdan hasta değerlendirmek zorundadır. Düşme sonrası kalçasını kırılan hastada geçici iskemik atak tanısını düşünen, karın ağrısı şikayeti ile başvuran hastada kalp krizinden şüphelenen ve en çok pulmoner emboli tanısı koyan doktor grubudur.

kaynak
http://www.xn--aciltp-t9a.com/acil-tip
tanı koyar, ilk müdaheleyi yapar, hayatta tutar.
takibini diğer branşlara bırakıp sıyrılır aradan.