bugün

(bkz: fazil say)

ne alaka diyenler icin... kel alaka. simdi siktir ol git
(bkz: fazıl say ın 10 ay hapis cezasına çarptırılması)
yayın : resmi gazete

yayım tarihi ve sayısı : 31/07/1951 - 7872

numarası : 5816

madde 1- Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla
kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
yukarıki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.

madde 2- Birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumî veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasiyle işlenirse hükmolunulacak ceza yarı nispetinde artırılır.

birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.

madde 3- Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı cumhuriyet savcılıklarınca re'sen takibat yapılır.

madde 4- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

madde 5- Bu kanunu adalet bakanı yürütür.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların çenesini kapama yasası.
demokratik ve gelişmiş bir ülkede olmaması gereken kanun. dünyada hiçbir gelişmiş ülkede böyle bir kanun olmaz, bu tür "koruma kanunları" veya ülke/rejim kurucularının isimleri sadece diktatoryel, totaliter rejimlerin olduğu devletlerde görülür. 91 öncesi arnavutluk'ta anayasasında marx ve lenin, iran'da humeyni, çin'de mao bunların birer örneğidir.

anayasa'da olması gerekenler: özgrlükler, haklar, görevlerdir. kişiye özel maddeler olamaz, olmamalıdır.

bunun atatürk düşmanlığıyla alakası da yok, bunun anti-demokratik olmakla ilgisi var.

edit:

"sevmeyen sevmesin ama saygı duysun." şeklinde savunulamaz bu kanun. aslında hiçbir şey böyle savunulamaz. çünkü saygı da sevgi gibidir, kime kimseyi saygı duymaya zorlayamaz.

bu yasayla burada yapılan atatürk'ü tabulaştırmaktır, başka bir şey değil. ve tabulaştırılan anlaşılamaz. amerika'nın founding fathersları var mesela, ama amerika'da kurucularla dalga geçmek, üzerinden espri yapmak, "hakaret" (ki burada aslında hakaretin sınırları ne mesela?) etmek yasak mı? veya hangi gelişmiş devletin kurucuları için böyle yasaklar var?

edit 2:

birinden çok fazla nefret edilmesi o kişi hakkında kanun çıkartmak için bir sebep midir? burada hadise atatürk'ü sevmek, sevmemek, ondan nefret etmek vs. değil, biri hakkında kanun çıkartılmasının demokrasiyle uyumsuz olması.

bu kanunu çıkartanlar ve savunanlar atatürk hakkında en ufak bir fikre bile sahip değildir. adam sırf şu halkın iyiliği için sürekli didinmiş olsun, fransız devrimcilerden aldığı fikirlerle insanları özgürleştirmek istemiş olsun ama sen tut atatürk'ü yasayla korumaya kalk. olacak iş mi?
akıllara "adamdan o kadar çok nefret eden varmış ki kanun çıkarmışlar korumak için" diye getiren kanundur. ancak işin garip kısmı böyle bir kanunun olması değil bu kanunun gerekli olması.

bu adam kötü bir şey yapmadı canlarım, ülke kurdu. hani sizin şu içinde rahatça at koşturduğunuz, para için ağaçlarını kestiğiniz, masum insanlarını öldürdüğünüz ülkeyi kurdu. o yüzden bu kadar nefret etmeyin. candır Atatürk.
hâla "atatürk nefretçileri" üzerinden savunuluyor. zaten başka bir şekilde de savunulabilirliği yok. zaten o argüman da hatalı: "atatürk'ü sevmeyenlere batıyor."

e batar kardeşim, adam atatürk'ü sevmiyor, ben de mussolini'yi sevmiyorum, başkası da marcus aurelius'u sevmez. e sevmeyince illa kanunla göstermelik bir saygıya mı zorlanmalı? hem bu şekilde sadece atatürk düşmanlığı körüklenmiş oluyor sadece, başka bir şey değil.

burada atatürk'ü bu şekilde savunanların atatürk konsunda ne kadar cahil, ne kadar dar görüşlü olduklarını görseydi mustafa kemal paşa suratlarına tükürürdü onların. kaldı ki bu yasayı atatürk bile onaylamazdı.
şimdi atatürk ilke inkılaplarını benimseyen bir yurttaş olarak yazıyorum. bence de bu kanun saçmadır çünkü atatürk'ün korunmaya ihtiyacı falan yoktur. onu sevmeyenler (neden sevmediklerini anlamış değilim) ona daha rahat meclis, sosyal medya vb. alanlarda daha rahat saldıracaktır.

bugün atatürk düşmanı olanlar ya komünist ya da dincilerdir. komünizm zaten çökmüş bir kaygım oradan yana. converse giyip öğle yemeğini mc donalds'ta big mac yiyen adamla ideoloji tartışmam. fakat islamcı, osmanlıcı güruhlar varya... o sürrealistler sanki osmanlı yeniden doğsa dünyaya hükmedeceğini zannedenler... mesela paranoyak abdülhamit, hıristiyanlara ve batılı sermayeye her türlü özgürlüğü hoş gören abdülhamit türkleri, sürü olarak gördüğünden özgürlük yerine, güdebilmek için baskı altında tutmayı yeğlemiştir. abdülhamit’in temel felsefesi baskı altında tutulan ve gerici ideolojiyle beslenen bir halk yaratmaktı. hilafet makamı, islam dini, pan-islamizm ve ülke toprakları, abdülhamit’in batılı devletlerin desteğini alabilmek için kullandığı pazarlık unsurlarıydı. abdülhamit “denge politikası” adı altında tüm emperyalist güçlerle işbirliği yapabilen “çok kutuplu uşaklık” politikasını geliştirmiş bir padişahtır.

vahdettin onun bunun billurlarını öperken neden eleştirdiğimizde atalarına saygı göster diyorsunuz ? bu adamlar bu toprakları yönetirken ingilizler istanbul'u işgal edip meclis'i basıyorlardı nerede sizin o salt ''vatan kurtarılsın'' diyen vahdettin ? g.doğu'da kadınlara saldıran fransızlar varken bunlar neredeydi ? bunlar yaşanmadı mı ? yaşandı elbet.

peki o dönem atatürk neredeydi ?

samsun'da, sivas'ta, erzurum'da yani halkla iç içe.

çanakkale'de arıburnunda düşmanı püskürten oydu. siz çıktınız ''düşman melek görmüş, afallamış. biz bu savaşı iman gücüyle kazandık'' hadi lan oradan ! senin vahdettin, damat ferit, ali kemal yine bu savaşa karşı değil miydi ? kuva-yi milliye'deki herkese idam fermanı çıkaranlar bunlar değil miydi ?

hasan tahsin gururuna yediremediği işgal için ilk kurşunu sıkarken osmanlıcılar neredeydi ?

neymiş, 1. ve 2. inönü savaşları olmamış ! orada yünan savaş komutanının günlüklerinde geçiyor savaş ve ismet paşa siz ne diyorsunuz ?

ayrıca, fazla şehit vermemişiz o yüzden bu milli mücadele olmazmış diyenlerde var.

halkın yeni rejime neden çabuk ayak uydurduğunu anlıyorum.
5 maddelik bir kanundur.

oh be tanımı yaptım en zoru buydu amk.

neyse; şimdi her konuda olduğu gibi bu konuda da bi sikim bilmeden sağa sola salya saçanlara bi ayar çekicem.

bak bana ;

--spoiler--
yayın : resmi gazete

yayım tarihi ve sayısı : 31/07/1951 - 7872

numarası : 5816

madde 1- atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla
kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
yukarıki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.

madde 2- birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumî veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasiyle işlenirse hükmolunulacak ceza yarı nispetinde artırılır.

birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.

madde 3- bu kanunda yazılı suçlardan dolayı cumhuriyet savcılıklarınca re'sen takibat yapılır.

madde 4- bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

madde 5- bu kanunu adalet bakanı yürütür.

--spoiler--

amına koyim, lan zaten hepi topu 5 maddelik bi kanun.
yorum yapmadan önce bi aç oku lan. ne samimiyetsiz yarrak kafalı mallarınız siz amınakoyim ya.

kanun 5 madde ama suçları ilk 3 madde açıklıyor. ne diyor bu 3 maddede, atatürk'ün manevi hatırasına söven, heykellerini, kabrini tahrip eden kişilere ceza verilir, olay bu.

şimdi beni iyi dinle sik kafalı

türk ceza kanunu130. madde ne diyor;

kişinin hatırasına hakaret
madde 130. - (1) bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilat ederek hakaret eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. ceza, hakaretin alenen işlenmesi halinde, altıda biri oranında artırılır.
(2) bir ölünün kısmen veya tamamen ceset veya kemiklerini alan veya ceset veya kemikler hakkında tahkir edici fiillerde bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

yani ben öldüm, arkamdan birileri söverse bunun cezası var.

ayrıca yine türk ceza kanunu'ndan;

Cumhurbaşkanına hakaret
MADDE 299. - (1) Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Verilecek ceza, suçun alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır.
(3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.

yani bugün cumhurbaşkanı abdullah gül, kendisine hakaret edersen hapis cezası ile cezalandırılırsın.

inanmayan sığırlar alıp okusun türk ceza kanunu;
http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5237.html

şimdi tck'daki madde 130 ve madde 299 ile atatürk'ü koruma kanunu arasında ne fark var lan.
cevap verin bana.

altı üstü 5 maddelik kanunu okumaktan aciz cahil cühela yavşak seni, erdoğan'a küfredilince küfüre karşı iyi aile çocuğu keslip atatürk'e küfredilince normal karşılayan samimiyetsiz piç kurusu seni, atatürk'ün içtiği içkiyi diline dolayıp, milyonlarca insanın hakkını yiyenlere toz kondurmayan sik kafalı seni.

ha şunu eklemeden de geçemicem, kendni kormk içn kann çkrtmş .s.s diye yorum yazan elini, sana bunu yazdıran o sefil beynini sikiyim senin.

--spoiler--
yayın : resmi gazete

yayım tarihi ve sayısı : 31/07/1951 - 7872

numarası : 5816

--spoiler--

bunlar atatürk'ü koruma kanunu'nun detayları.
kanunun çıkartılma tarihi ; 1951.

hani sayın başbakanın, bizleeeerrr menderes'in, rahmetli özalın yolunndaaaan yürüyoruz diyor ya, o yolundan yürüdüğü menderes'in başbakanlığı zamanında çıkartıldı bu kanun.

şu interneti biraz bilgi sahibi olmak için okuyun amınakoyim ya. şerefsizim internet kablonu sikerim senin
neyse sakinim.
hadi selametle
hala nasıl var olduğuna inanamadığım kanun... tayyip birde avrupa birliğine gireceğiz diyor... önce bilmesi gereken şahıslara has kanun çıkarılmaz hukuk ilkesidir. Sonra yapilacak is bunu kaldirmaktir.
hala nasıl var olduğuna inanamadığım kanundur. önce bilinmesi gereken şahıslara has kanun çıkarılmaz hukuk ilkesidir. sonra yapilacak is bunu kaldirmaktir. Boyle sacma kanunlar ancak diktatorluk veya diktator etkisindeki ulkelerde olur.
Tayyip in olsa yer yerinden oynardi.
Ölmüs bir adami kanunla koruyan tek ulkeyiz.
Mülga edilmesi gerektiğini düşündüğüm kanun... Türk ceza Kanunu'nda hemen hemen aynı içerikte, daha geniş kapsamlı hükümler mevcuttur. söz konusu kanun, ceza kanunu'nun ilgili maddelerini Atatürk açısından özel olarak düzenlemektedir. Kaldırılması durumunda, aynı içerikte açılacak davaların dayanağı sadece ceza kanunu olacaktır. Değişen bir şey olmayacaktır.
bu ülkede ne yazık ki gerekli kanun. çünkü bu ülkede insanlara hakaret etmek eleştiri sayılıyor.
adama o.ç. dediniz bunu kanıtlamak için sahte belge bile ürettiniz. 1980'lerin türkçesiyle 1880'lere ait belge uydurdunuz. deseniz şurada şurada şu hatayı yaptı anlarım ancak bazı köpekler küfür ediyor çünkü ortaya koyacakları bir fikirleri yok.
(bkz: 5816 yı atatürk çıkardı zanneden cahil)
öteki kalksın biz de islam'a sövelim diyenLerin savunduğu; bu kalksın mustafa kemal'e sövelim diyenlerin kalkmasını istedikleri kanun. yani iki tarafta ancak sövebiliyor.
sövme yeteneğiniz konusunda her hangi bir sıkıntı yok. bu arada mustafa kemal bir ülke kurmamıştır. rejim değişmiştir o kadar.
ülke kurdu diyenler belli başlı kurumların kaçıncı yılı bir baksınlar.
itin köpeğin zoruna giden kanundur.
allah ı ve peygamber i koruma kanunu olmayan ülkenin çıkardığı kanundur. atatürk e tapanları sevindirmektedir.
sınırsız güce sahip allah'ın korunmaya ihtiyacı olduğunu düşünen gavatları rahatsız eden kanundur.
peygambere kufur edildigi icin kicini yirtan, dava acmaya calisan, sikayet duyurusunde bulunanlari rahatsiz eden durumdur. Dini 'sorgulayinca' ana avrat soven insanlarin elestiriyle hakaret arasindaki farki anlamamasi dogal tabii de.
demokratik ve özgür düşünce kapsamında bakıldığında saçma gelse de,

dünyada geçmişten bu güne, nankörlükle bu kadar istikrarlı bir şekilde karşı karşıya gelen başka bir yer olmamasından mütevellit, anlam kazanan kanundur.

bugün çıkıp irticai kesim atatürk inkilaplarını eleştiriyor, hatta eleştirmek bir yana saldırıyor,

doğu kesimi doğuda uyguladığı politikaların intikamını hala türk halkından misli misli alabiliyor,

atatürk düşmanı bir hükümet iktidar var daha ne olsun?

geleceğim nokta şu ki; o kanun atatürk'ü koruma kanunu filan değildir özünde. bu kadar yüzeysel düşünmeyi bir kenara bırakıp, en azından bu kadar öngörülü olduğu için bir saygı duyup, soluklanıp düşünseniz neden böyle bir kanunun olduğunu anlayacaksınız.
allah'tan korunuyor dedirten kanundur.
lan zaten olmadık hakaretleri küfürleri ediyorsunuz rahmetliye.
kanun kaldırılsa ne yapacaksınız, neyinize yarayacak?
ha pardon dozerlerle anıtkabire girecektiniz değil mi?
ölüye bile saygısı olmayan ama kendini dindar sanan zavallılar!
hepi topu 5 maddedir.

şurada bununla birlikte 340 tane yorum var.
eğer bu yorumları yapanların %99'u bir kere açıp okuduysa şu kanunu şerefsizim.

geçenlerde "kendini korumak için kanun çıkartmış yha .s.s" diyeni duydum lan. kan beynime sıçradı

ulan şerefsizim şu millete en hayırlı hizmet şu olur;
toplama merkezleri yapılsın, herkese farklı konularda görüşleri sorulsun.
bi sikim bilmediği halde kendini yorum yapmak zorunda hissedenlerin alnına orospu çocuğu damgası vurulsun.
zamanında adnan menderes in ''ulan yüklenmeyin bana,bende atatürkçüyüm.bak asmayın sakın''niyetiyle çıkardığı kanun.fakat ne çare yine astılar.bu kanuna el kaldıranların amk lazım ya neyse,geçmiş zaman.
adnan menderes bu ülkede başbakan seçilip üstünde en çok oyun oynanan, kimilerin çok sevdiği kimilerinin nefret ettiği başbakan larımızdan ikincisidir. (ilkini zaten biliyorsunuz)

ipinin çekilip, hakkında karar vermeden önce ortaya atılan kıyma makinalarında üniversite öğrencilerini öldüryor tarzı gudik haberlerden ortam iyice gerilmiş, kızımıştır ve asker hamle gözetmektedir. derken menderes bu kanunu çıkartır... ölüm ensesindedir.

ve malum asker darağacında sallandırır koskoca ülkenin seçilmiş başkanını.

ve nedendir bilinmez bu 5. sınıf kanun 2014 yılında bile hala anayasada durur. utançtır. dünyanın kaç memleketinde kişi koruma kanunu vardır ki?
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar