bugün

Gelinen noktayı gözler önüne sermektedir. ilk duyduğumda inanamadım ama o zamanlar enflasyon düşük olmalı ki büyük protestolar falan yaşanmadı. Bence şuanki asgari ücret bile düşük. 2000 tl ye kadar yolu var bunun.
mesele alım gücünde. altının fiyatına bakılarak aşağı yukarı bir fikir edinilebilir. en basit yöntem olarak.
geçen motor kullanmayı bilen bir eleman alacaktım. a2 ehliyeti şart koştum. bir türlü başvuru gelmedi. aciliyeti olduğu için dominos pizza motorcularını mcdonaldscıları çevirmeye başladım. 1.200 maaş+ yemek+ sigorta verebileceğimi söyledim. herif ay da ortalama 1750 kazandığını söyledi. oha deyince ben. eşimde kasiyer o da 1.400 alıyor dedi. al sana muhasır medeniyetler seviyesi. eskiden 2 öğretmen bile geçinemiyorken, şimdi karı koca öğretmen olupta arabası evi olmayan yok. yalanlarlar!! karalarlar!!inanmazlar!! ama gerçeğide değiştiremezler. çevirin bir pizzacı sorun.
ozamanlarda pastırmanın kilosu 20 liraydı.
çeyrek altın 25 liraydı.
aynı 2004 de simit de yanlış hatırlamıyorsam 30 kuruştu.
Biranin 1,75, malbuşun 3.5 lira olduğu donemlerde normal olandır.
Ona bakilirsa ozaman ekmekte 25 kurustu( 250 bin)
edit: dunyayi gormeyen gozunuzu ve olanlari dusunmeyen beyninizi sikim, hemde asgari sekilde degil... sen anladin.
cep telefonu alır gibi araba alınan bir dönemdeyiz. en kötü kazanan 1.500 kazanıyor. kafasını çalıştıran 5.000 altı kazanmıyor. şu an ki ekonomiyi kötüleyenler nerede yaşıyor. para kazanmayı bilmiyorlarsa gelsinler ders vereyim.
ekonomiden anlamayan kafasızların bunu örnek göstererek akp yi savunurlar.
bira da 50 kuruştu kardeş.
şu ekonomiyi beğenmeyen tayfa kaç yaşında?? ekonominin ne seviyede rahat olduğunu belli bi yaş üstü bilir de bu yüzden soruyorum. ak parti öncesinde şimdi ki gibi , bankalar cep telefonunla mesaj at. 20.000 kredin hazır şeklinde birşey yayınlamazlardı. hatta giderdin bankaya kredi almaya yedi sülalenin fotokopisini ister, üzerinede en az 2 kefil isterlerdi. şu an neden bu kadar kolay kredi veriliyor bunu düşüneniniz var mı? tahsil kabiliyetinin yüksek olmas, başka hiç bir nedeni yok!! hala da konuşuyosunuz, ne memnuniyetsiz tiplersiniz böyle, ulan önceden kimlik farkı ericson gh 388 sahipleri ve gh 688 sahipleri diye ayrılıyordu. şimdi ıphone u olmayan var mı?
(bkz: 2003 yılına göre 2013 yılının enflasyon oranı)

Hemen anlatayim. Yoksa $uan yataktayim sirf bilgi payla$imi diye tu$larini tikliyorum telefonumun. Bkz`da verdigim uzere enflasyon orani yani kumulatif fiyatlar genel seviyesi 2003 yilina gore
yuzde 121.

287+287(121:100)= 634.27 kuru$.

634.27 tl 2003 yilina indirgenmi$ 2013 yili asgari tutari. Kesintiler cikarildiginda net asgari ucret ise: 803, 63 tl

803,63 - 634,27= 169.36 tl i$cinin cebinde olarak gozukebilir fakat artan ki$i ba$ina milli gelire endekslersek bu parayi veren i$verenler para transferiyle cok daha fazla para kiriyor.

2013 yili ki$i ba$ina milli gelir: 10800 dolarx2.41 dolar kuru= yakla$ik 22 bin tl. 12 aya bol 1900 tl olmasi gerekir aylik maa$.

2003 de ki$i ba$ina du$en milli gelir: 3383 dolarx 1.39(2003 yili dolar kuru)= 4.712 tl. 12 aya bol: 392. 709 tlymi$ o zamanin kuruyla.

Yani ki$i ba$ina du$en milli gelir arti$ orani: 1900 tl-392 tl/392 tl= 1.899 x 100= 189. Yani yakla$ik ki$i ba$ina du$en milli gelir yuzde 189 artarken asgari ucret: 803-287/287= 1.79x100= 179 yani yuzde 179 artmi$.

189-179=yuzde 10 nerde? Ucretlinin cebinden cikan bu emek arzi nerde? Yuzde 189 artarken milli gelir, yuzde 179 artan asgari ucretten de - yuzde 121 enflasyonu cikarirsaniz ortaya cikan muthi$ dengesizlik tam bir rezillik.
2003 yılında kakasını annesine söyleyenleri şaşırtan ücrettir.
edit: sonunda cümleyi anlayan çıkabildi.
yahu ne salaksınız anlamıyorum ki!! ben dükkan sahibiyim. hatta dükkanlar sahibiyim. bankalarda ki gişecileri değil müdürleri tanırım. bir beyinsiz çıkmış, banka kredi veriyorsa bu hangi refah düzeyine işaret eder gibi bir yorum yapmış. ulan salak tekrar yineliyorum. banka ödenmeme riski varsa hayatta kredi vermez. şayet verirse, devletin mevduat güvencesi bir müddet onu sırtında taşır. ancak neticesi batıştır. bankaların kredi vermesi gelir refahının olduğunu işaret eder. akıla mantığa sığan yorumlar yapın. ben yılda 2 milyon tl kredi kullanan biriyim. akp öncesinde ki bankalar tavrını ve sonrasında ki tavrı da çok iyi bilirim. ayrıca akp iktidar olmadan önce yıllık kredi faiz oranlarını bilen var mı??? otomatikpilot nickli salak yaz bakalım kaçtı? yıllık % 90 küsür, heleki kredi kartlarında yıllık oran bankasına göre değişmekle beraber cıtıbank % 325 di. yani 10 bin borçlanırsan ve ödeyemezsen seneye senden 42,5 milyar isterlerdi. şimdi kaç 10 bin borçlan bir sene sonra 11.200 olarak öde.. durum bu! ben bunları yaşamış biri olarak anlatıyorum. bizzati tecrübe diyorum bak iyi dinle çektim bu kredileri ödedim ben bu faizleri! şimdi nasıl ben bu adamlara teşekkür etmeyeyim ki??o para sabancıların,koçların, şahenklerin cebine gireceğine benim cebime giriyor.
hayal meyal senaryolarla konuşup duruyosunuz! yok simitmiş yok altınmış dolar ne kadardı??? 2001 krizinde dolar bir gecede ne oldu?? bunları hatırlıyo musunuz?? bu ülke kaç devalüasyon geçirdi kaçınız biliyor bunları?? hepiniz gezi parkından sonra siyasete girdiniz martaval okumaktan başka işiniz yok. kemal kılıçdaroğlu beyinsizi çıkmış anlatıyor. sizde yiyorsunuz durumunuz bu! ben tecrübe ettiklerimden bahsediyorum .tayyip den veya kemal den değil!
Banka Kredileri üzerinden salakca çıkarımlar yapılarak günümüze göre düşük gösterilmeye çalışılan ücret.

Bir kere önceden faizler yüksekti ve buna binaen az kişi kredi kullanıyordu, bugün her birey daha çok borç batağında. Yani sürüm hesabı Koçlar şahankler daha çok sikiyor. Ayrıca O dönemde bizim gibi ülkelerde kredi kartı kullanım oranı Son derece düşüktü, bu bağlamda alım gücü sandığımız halt aslında çılgınlar gibi borca batmaktır. Alım gücünün kıyaslamak için geçerli kriterler sadece ve sadece altın ve benzeri sınırlı yer altı kaynaklarıdır. Yani O küçük Kayseri Ticaret zekanızla götünüzden Element uydurmayın.
20 yıldır ticaret yapıyoruz eski satışlar eski karlar zararlar hepsini yaşamış bankalarla devamlı irtibat halinde olan biriyim diyorum. hala da klasik aktüel dergisi cümleleri. iktidarsız don juan açıkla bakalımda öğrenelim. madem ki insanlar yaşayabilmek için kredi alıyor. peki ödeme riski bu seviyedeyken banka kefilsiz güvencesiz neye dayanarak kredi veriyor? bunu öğret uludağ sözlük ahalisine..
şimdi ben bu cehape zihniyetini anlamıyorum. cidden anlamıyorum. ülkenin çağ atladığının heryerden gökdelenler yükseldiğinin, insanların daha iyi evlerde oturduğunun, daha konforlu yaşadığının farkında değiller mi?

asgari ücret:

2003 türkiye: 189.12€
2003 abd: 851.22€

2013 türkiye: 405.20€
2013 abd: 960.76€

görsel
türkiye %150 artış sağlamış asgari ücrette (minimum wages)

bu ülke çağ atladı kardeşim. bu ülkeyi geri götürmek isteyenlere imkan vermesin allahım. gericiler sizi. yobazlar sizi. türkiye ilk defa 2003 de akıllı mantıklı yönetilmeye başlandı. türk tarihindeki son 200 yılda ilk defa akıl mantık devreye girdi. yobazlık, bağnazlık 2003'de son buldu.
Bende bu akepe zihniyetini anlamıyorum . Insanların hayatlarının gün geçtikçe boka sardığını , cinayetlerin arttığını , cezaevlerinin full kapasiteye yaklaştığını , insanların işsizlikten intihar ettiğini göremeyecek kadar mallar mı ?

Bir takım elitist zümreler oğullarına yatlar katlar alırken , çocuklarının eline ısınmaları için kurutma makinesini verip yokluktan intihar eden anneyi ne çabuk unuttunuz ?

Anaların ciğeri yanarken 3-5 şehit için meclis toplanmaz diyenleri ne çabuk unuttunuz ?

Hatayda her yer kanla yıkanmışken insanları susturmaya çalışan iktidara alkış tutmayı nasıl insanlığınıza yediriyorsunuz ?

Insanları açlığa , yoksulluğa , işsizliğe mahkum edip milyarlarca lira maaş alan vekillerin asgari ücretle bir aile nasıl geçinemez ki laflarını da unutmayın o halde .

Akepe iktidarı döneminde annesi dershane taksidini ödeyemedi diye hapse girdiği için kendini asan liseli gencimizi de unutmayın o halde .

Sizin vicdanınızın bir lira bile değeri kalmamış.
Ekonomi ne herkes için iyiye ne de herkes için kötüye gitmiştir bu dönemde, örnegin orta sınıf için refah seviyesi belirgin derecede yükselmiştir. memurlar, polisler bunların en belirgin örnekleridir, ama öte yandan amk düzeninde mühendisler polis olabilmek için götünü yırtmaktadır!.. Işçinin durumu köleden beter adam 12 saat it gibi çalışıp 1500 tl maaş alıyor bununda 500 lirasını kiraya veriyor... Evi kira olan işçiler nefes alabilmek, ailesini doyurabilmek için ek iş yapmaya mecburlar, boş vakitleri sadece uyumakla geçiyor, atanamayan bir tanıdığım öğretmen parasızlık yüzünden evlenemiyor lan evlenemiyor!
2003'te benzinin 1 tl olmasıyla orantılıdır. benzinin halini şimdi görüyorsunuz. mermer beyinliler aldanmasın.
standart and poors ağzıyla cambazlığa gerek yok...

2002 kasım 1 kwh elektrik 12,9 kuruş - düz (atlamalı katlamalı, faturasını ödemeyen orospu çocuklarının yükü gibi ekler yok.)

2013 görünür 1 kwh 36 kuruş 3 kişilik, gündüz evde oturmayan bir aile için giydirilmişlerle 67 - 70 kuruş... eğer elektrikli alet çok veya evde bütün gün kalan aile fertleri varsa daha da artiyor...

benzin de yaklaşık 1.10 falandı 2002'de şimdi oldu 5 tl...

yap hesabını çok zor değil...
Altin, benzin, et, ekmek fiyatlari ile kiyaslandiginda pek de bir sey zenginlestigimizi gostermeyen durumdur.
Hepsini gectim, asgari ucret devletin belirledigi fiyattir.
Yani asgari ucretin artmasi yeni bir yasa cikartmaya bakar yalnizca, oyle gelismisligin sirri falan degildir.
Milli hasila artisina, uretim artisina, dis borclanmaya bakilir ekonomik durum analiz edilirken.
Herkesin merak ettigi sey su, fakirlesiyor muyuz zenginlesiyor muyuz ?
Eger bunu asgari ucret uzerinden yapmak istiyorsan bak o zamanin altin, petrol, et, ekmek vs vs fiyatlarina. Hesapla alim gucunu.
Fakirlestigimizi goreceksin. ( Her ne kadar asgari ucret bunun icin kriter olmasa da )