bugün

magic the gathering

kart renklerinin hepsinin farklı odakları vardır.

kırmızı: yıkım
beyaz: iyileştirme
siyah: hastalık
yeşil: yaratık
mavi: savunma

bunlara ek olarak renksiz ya da çok renkli artifact kartları da vardır.

doğal olarak bu odaklar mota mot değildir. yani yeşillerde büyü olmaz, kırmızılarda yaratık yoktur gibi bir durum söz konusu değildir.

oyunu bıraktığım dönemde (97-98 falandı sanırım) wizard of the coast büyülere abanmaktaydı. summoning sickness dolayısıyla zaten dezavantajlı durumdaki yaratık ağırlıklı desteler birer birer dağılıyorlardı. benim oyunu bırakmam da parasızlık ve budur zaten.

bir de bunun profesyonelleri vardır. her çıkan desteyi alırlar. uzun uzun stratejiler kurarlar. uluslararası turnuvalara katılırlar. bu adamlar magic'ten sonra çıkan tüm kart oyunlarına bir gaz saldırırlar. magic kadar etmediğini kanıtlar ve oyunu bırakırlar.

desteler en az 40 karttan kuruludur. en çok kaç kart alacağı oyuncuya kalmıştır. bunlar land, creature, enchantment, büyü dallarına ayrılırlar. destede, land kartları dışında, aynı karttan en fazla dört tane olabilir. çoğu oyuncu az kartla oynamayı seçer. böylece istedikleri kartların gelme olasılıklarını yükseltirler. bu tarz oyunu benimseyenler fazladan kart çekmek ve mana pool varsıllaştırmak için de destelerine kartlar koyarlar. yani amaçları kendi sırasında olanca gücünü en hızlı şekilde hazırlayıp hızla oyunu bitirmektir.

yaratık desteleri ise yavaş açılır ama kartlar masada kaldığından sürekli hasar verebilirler. bu tip destelerde yaratıklar istedikleri manaya göre bulunurlar. 4-8 arası tek mana, 4 civarı çift mana, 2-3 üç mana, 1-2 dört mana ve oyunun uzaması durumu göz önüne alınarak beş ve üzerine manayla açılabilen birkaç yaratık kardı daha bulunur. bunun dışında bu destelerde büyü engelleyici kartlar da vardır ki karşıdakinin büyülerine savunmasız yakalanılmasın. ayrıca enchantment ve enchant creature kartları da azımsanacak gibi değildir. doğru/zamanında kullanılan enchantment ve enchant creature kartları oyunun kaderini belirler. first strike önemlidir bu tip destelerle kapışan oyuncular arasında. ilk saldırı hakkı olan 4-1'lik bir duvar rakibin 10-4'lük yaratığının saldırmasına engel olur. rakibin oyun tasarısının içine eder. uçan yaratıklar, bedensiz yaratıklar da vardır. bunlar birbirleriyle takılırlar genelde. ama bunun da çaresi vardır. uçmayan ama uçan yaratıklara savunma yapabilen ya da bedenli ama bedensiz yaratıkları savunabilen yaratıklar da vardır. bir de saldırmadan saldıran yaratıklar vardır. bunlara örnek tap edildiğinde rakibin uçan bir yaratığına 4 vuran 2-2'lik okçulardır. ayrıca oyuna enchantment olarak gelen ve belli bir kart türü oyuna girdiğinde yaratığa dönüşen kartlar da vardır. bu kartlardan biri iki manaya açılan ve oyuna uçan bir yaratık geldiğinde 3-5'lik örümceğe dönüşendir. rakip hava saldırısıyla iş yapmaya çalışan biriyse bu karttan bir ya da daha fazlası açılırsa %90 yenilir.

falan filan işte sözlük. sözün özü: güzel oyundur. strateji yeteneklerini geliştirmek isteyenler için birebirdir. pahalıdır. sonra gelip de "senin yüzünden oyuna başladım. çoluğumun çocuğumun rızkını buna yatırdım" diye ağlamayın.