bugün

kemalizm

bir fikir sisteminin * sonuna -ist eki konularak o sistem ifade edilebilir. tayyipist dersen tayyipçiliktir bu mesela. onun gibi düşünmek * * . kemalizm ise mustafa kemalin devrimlerinin, ilkelerinin esas olduğu yoldur. türkçe olması amacıyla aslında kemalcilik denilirse çok isabetli olur. 'atatürk' kelime öbeği mustafa kemale vefat etmeden birkaç sene önce verilmiştir. onun kemal adı mı esas adıdır atatürk mü? kendisinin alçak gönüllü olduğu düşünülürse, 'atatürk' soyadından pek hoşnut olmayacağı düşünülebilir.
esas mesele şu ki, mustafa kemale saldırmak amacıyla, kendi ağızlarından bile birşeyler yazamayıp üçbeş sümsüğün yazılarını buraya koyan sözlük yazarları. buraya yazmak kopyala yapıştırdan ileri gitmeli. ciddi olmayan konularda, bir yerden kopyalayıp buraya koymanın önemi olmasa da * bu konu gibi ciddi bir konuda kişisel fikre sahip olmayıp biryerden alıntı yapmak eksikliktir. *
gazi mustafa kemalin hangi hareketinde tutarsızlık görülmüştür, sıradışı bir fikir ortaya konuyorsa bunun kanıtı da ortaya konmalıdır. mustafa kemal, içinde bulunduğu dönemin gereklerine göre yer tutmuştur. ezilen türk halkının yeniden dirilmesi için laikliğin, devrimin gerekli olduğunu bilmesi, onun bu düşüncelerini daha ilk genelgelerden açıklamasını gerektirmez. kaldı ki böyle birşey yapması onun sonu anlamına gelirdi. bunu kabaca şu örnekle açıklayabiliriz, soygun amacıyla durdurulan otobüste olduğunuzu düşünün. üstünüzde de çocuğunuzun tedavisi için gerekli olan para var. soyguncu o parayı bulamadan diğer kişiyi aramaya geçtiğinde 'dur arkadaş bak üstümde biraz daha para var' mı diyeceksin. demeyeceksin. *. mustafa kemal, hayalini kurduğu uygar toplumu oluşturmak için düşüncelerini yeri geldiği gibi dile getirmiştir. türk gençliğinin ve halkının iyiliği içindir. kendi çıkarları için değil.* bu onun tutarsız olduğu anlamına gelmez. örnek vererek de açıkladım. anlamayana şerbet.
kemalci fikir ne din toplumunu amaçlar ne de sömürücü * yönetimi amaçlar. mustafa kemalin savaşı ve fikirleri ezilen halklara ışık olmuştur. ne hakla kemalciliğe laf atılır? emperyalizme karşı dünyadaki ilk direniş ve ilk zaferdir kemalizm. kapak gibi 6 ilkesi vardır. bunların hepsi uygar toplum olmanın tek yoludur. din devletlerinin, sömürücü devletlerin geleceği yoktur. tam bağımsızlığı amaçlayan ve bunu elde eden mustafa kemale ne cüretle saldırılır?! mustafa kemalin osmanlı çöplüğünü yok edip *bu halka yakışır bir devlet kurması, geri zihniyetli çevrelerin gücüne gider. o yüzden kemalizmi sevmezler. laikliği anlamaz beyinleri. tam bağımsızlığı da anlamaz. ben namaz kılayım oruç tutayım kafi der. bilmez ki laiklik işte tam da bu noktada işlev görür. insanları vicdanıyla başbaşa bırakır. zorbalık yapıp buna inanacaksın diyen bir din devleti yoktur. özgürce seçimini yapmasını sağlayan ilkedir laiklik. ve sen * bu kafayla gidersen birgün ezanını da duyamayacaksın, orucunu da tutamayacaksın. çok güvendiğin vatan hainleri bu vatanı böyle sattıkça.
daha gider, bitti.