bugün

ıslık

ıslık, agızdan çıkarılan ve çeşitli parmak kombinasyonlarıyla farklı farklı çıkarılan seslerdir. türk insanında ayrı bir yer tutar ıslık. duygu ve düşüncelerin açıklanışı bakımından önemli bir ögedir.
ıslıgın bildigim 4 çeşidi vardır; birincisi sadece agızla yapılan , hiç bir destek almadan dudakların öne dogru uzatılıp inceltilmesi ve ardından üflenmek suretiyle çıkarılanıdır. ki bu fazla ses çıkarmaz.

diger çeşidi ; baş parmak ve orta parmak bir halka haline getirilmek suretiyle birleştirilir, ardından dil geriye dogru kıvrılarak bu halka parmaklar kıvrılmış olan dilin üzerine konulur ve bundan sonrasında tahmin ettiginiz gibi, üflenir. bu ıslık çeşidi en çok ses çıkaranıdır.

üçüncü çeşit; her iki elin işaret ve orta parmakları birleştirilir, sag el agzın sag tarafına, sol el de agzın sol tarafına yerleştirilir ve evet haklısınız üflenir. bu da nispeten fazla ses çıkarır, fakat bir öncekine göre daha bir tok, kalın ses çıkarır.

son çeşit ve en fastastik olarak sag elin serçe parmagıyla yapılanı vardır. serçe parmak agzın sag alt köşesine iliştirilir ve üflenir. bu ıslık tikky ıslıgı olarak da adlandırılabilir, keyfinize kalmış.

ıslık duygu ve düşüncenin sesle ifade ediliş biçimidir. bir programda alkışların arasına iliştirilmiş fiiiyyytt fiiiiiyyytt şeklindeki ıslıklar hem konugu gazlar, hem seyirciyi gazlar. deli gibi ıslık çalmak en çok efor sarfettiren iştir. fiiyyt fiiyyt fififififiiyyttt fiiiyytt şeklinde melodili olarak çalınan ıslık en yorucu olanıdır.

ıslıgın diger bir kullanım alanı gündelik, hepimizin her gün karşılaştıgı bir olaydır. otobüs duraktan hareket etmiştir ve arkadan yaldır yaldır bir amca koşmaktadır, şoförün kendisini görmedigini hissettigi anda basar ıslıgı; fiyt fiyt fiyt fiyt. kısa ve hızlı olanı makbuldür ki daha çok dikkat çeksin, özellikle şoförün dikkatini çeksin. koşarak yapıldıgından ikinci şekil yani halka ıslık kullanışlıdır bu gibi durumlarda. zira kolunuzda çanta neyim asılysa hem koşup hem de iki elle ıslık çalmak zor olacaktır.
bu gibi durumlar ıslık çalabilenle çalamayanın ayrıldıgı, ıslık çalanın level atladıgı durumlardır. ıslık çalmayı beceremeyen otobüsün peşinden koşmayı bırakır ve melül melül 45 dakika sonraki otobüsü bekler, ama ıslık çalan yılmaz, istikrarlı bir şekilde ıslıgını öttürür.

spor oyunlarında ise ıslık yuhalama ile aynı anlama gelmektedir. rezil bir maç çıkaran futbolcu oyundan çıkarılken ıslıklar başlar, oyuncunun moral dibe vurur, o bar senin bu bar benim yapar, futbolu unutur.

işte ıslıgın bilimsel, toplumsal, sosyolojik açılardan incelenmesi *