bugün

çaldıran

(bkz: #8390956) entry den sonra yapılması hoşuma gitmiş araç. lakin işin maliyet boyutu kafamı kurcalamakta çünkü 4 milyon $ çok fazla bir rakam. Aynı şekilde insansız deniz taşıtı yapılmıştır ;

http://www.milliyet.com.t....2010/1258219/default.htm

bunların yapılması güzeldir, gurur vericidir fakat maliyetleri biraz abartılıdır. firmanın bu konuda doğru bilgi vermediği apaçık ortadadır. neden mi ? bilgisayar mühendisliği ve elektronik mühendisliğinde okuyan öğrenciler bilirler ki uydudan bir şeyin kontrol edilmesi çok zor değildir. Java platformunda rahatlıkla GPS ve mobil uygulama modülleri ile bu tip işlemler yapılıyor ki zaten bu üniversitelerde hocaların öğrencilerine verdiği basit ödevlerdir. yani cep telefonuyla bile rahatlıkla javada oyun oynarmış gibi bir cihazı diğer lokasyonda rahatlıkla hareket ettirebiliyorsun.

ayrıca işin kamera ayağına geldiğimiz zaman görüyoruz ki piyasada kullanılan mobese kameralar yani speeddome dediğimiz kameralardır. dolayısıyla 500 $ lık kameralardır. bunun uzaktan kumanda ile yönetilmesi zaten içerisindeki donanımlar ile mümkündür ki 360 derece dönebilmektedir.

ve geriye bu işi yapan diğer elektronik aksamlar ve tekne kalıyor. bunların da 4 milyon $ gibi bir rakama maliyetlendirilmesi çok abartıdır.

belki işin ar-ge kısmında çalışan mühendislere ve araştırma ekibine verilen maaşlar vs giderler ile 4 milyon $ a maal edilmiş olabilir fakat seri üretimde 10 milyon $ gibi bir rakamla bunu türkiye ye bir türk firmasının satması resmen türkiye ile taşşak geçmektir. yurt dışında kime satıyorsan sat da kardeşim kendi ülkene bunu o parayla satma ! sırf para kazanacağım diye satma ! tamam yine para kazan ama sikmeyin be şu ülkeyi, bir allah'ın kulu da sikmesin kardeşim vatanı için bir şeyler yapsın !