bugün

güneş dil teorisi

osmanlı döneminde farsça ve arapça'nın gerisinde kalmış, ikinci plana itilmiş olan türkçe'ye yeni türkiye cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra eski itibarını kazandırmak amacı ile atatürk ün tarih tezi doğrultusunda türk tarih tezi çalışması kapsamında geliştirilmiş teoridir.

bu teoriye göre türkçe, dünya tarihindeki ilk ve en kapsamlı lisanlardan biridir.

bu teoriye esin kaynağı; Sırp asıllı Avusturya'lı dilbilimci Dr. Phil. Hermann Kvergic'in "Türk Dillerindeki Bazı Unsurların Psikolojisi" isimli 41 sayfalık basılmamış Fransızca eseridir. kvergic bu eserinin bir nüshası atatürk'e gönderilmiş, gazi'de yaptığı inceleme sonucu türk dilinin diğer dillerle benzerliği ve etkileşimi hakkında çalışmalar başlatmış, hatta türk dil kurumu'nu kurdurmuştur.

tdk'nın yayımladığı rapor;
http://tdkkitaplik.org.tr/gdtraporu.asp

atatürk'ün uygulamasını başlattığı türkçe ezan'da türkçe'nin hak ettiği itibarı kazanması için yapılmış çalışmalardan biridir, lakin bu uygulama da güneş dil teorisi gibi populist liboşların hedefi haline gelmiş, gazi'nin vefatından sonra da rafa kaldırılmıştır.

bu konuyu en iyi açıklayan söz, ankara üniversitesi'nde güneş dili ile ilgili dersler veren ibrahim necmi hoca'nın açıklamasıdır.
ibrahim necmi gazi'nin vefatı üzerine derslere son vermiş, nedenini soranlara;
"güneş öldükten sonra o'nun teorisi nasıl ayakta kalabilir ki" demiştir...

http://tarihturklerdebasl.../10/30/gunes-dil-teorisi/