bugün

friedrich engels

bilinenlerin dışında ek bir not :
" 1845 Temmuz'unda Engels, Marx'ı ingiltere'ye götürdü. Burada Engels, irlandalı emekçi bir kadın olan Mary Burns'le tanıştı. Mary Burns Engels'e aşıktı. Engels 1848 devrimine hazırlanırken Mary Burns'a bir mektup yazdı. Engels'in Mary Burns'a yazdığı mektup şöyleydi:
Sevgili Mary,
Biliyorum ki bana karşı derin hisler besliyorsun. Bu hiç gözümden kaçmadı. Ama şunu bilmeni isterim. Hayat şartları çok zor. Ve bunu en iyi işçi sınıfı anlar. Beni yanlış anlamayacğını biliyorum. Ama şu güne kadar hiç bir kadınla beraber olmadım. Olmayı da asla ama asla düşünmüyorum. Babanın seni evlendirmek istediği Sir Dawson ile evlen. Mutlu olmasan bile olmaya çalış. Ben işçilerle beraber kurtuluşa giden kutlu yolda devrim kervanını hazırlıyorum. Mutluluklar.

Seni kendinden çok seven Friedrich Engels


Mary Burns mektubu okuduğu gece kendini zehirleyerek intihar etti.

"Ben vaktimi kadınlarla geçirip cinsel arzularımı tatmin edeceğime ezilen işçi sınıfını bulunduğu bataklıktan çıkarmayı yeğlerim. Üstelik kadın cinsel eğlence aracı değildir. Asla böyle aşağılık bir tabakada bulunamaz. Kadını bir köpek gibi eğlenme amaçlı görenler ise Burjuvalardan başkası değildir.

sözüyle aile ve kadına bakış açısını kısaca özetlemiştir. "

vikipediden alıntıdır.