bugün

vatandaş kürtçe konuş

belli bir kesime, kitleye, ırka hitaben başlatılan bir kampanya olduğu aşikar ama puştluk yok mu hani insanın kanında... ufak kelime oyunları da işte bu puştluk kapsamında ele alınabilir durumdadır. gerekli açıklama için (bkz: #5305009). kürtçe de konuş demek ayrı, kürtçe konuş demek apayrı yerlere çıkmaktadır. tabi nasıl görmek isterse öyle görür damarlarda dolaşan puştluk...

şimdi örneklerden devam edelim. ve rica ediyorum ki bilen birisi çıkıp da yalanlasın beni... ülkemin güney doğusunda 30-40 yaş arası olup da türkçe konuşmayı bilmeyen insanlar var mıdır? bu durumda nasıl hala çıkıp da birileri "anadilimi konuşamıyorum" diye ucuz bir politika izleyebiliyor?

gel gelelim 10-30 yaş arası kesime... bu kesim içinde kürtçe'yi, yani anadilini konuşamayan, bilmeyen var mı? yok... peki biraz mantıkları zorlayalım, insan yoğun olarak kullanmadığı bir dili konuşmayı, bülbül gibi şakımayı nasıl becerir? 3 senesini londra'da geçirmiş bir arkadaşım, yaklaşık 5 senedir türkiye'de ve turistlere yol tarif ederken bile kekelediği oluyor.

örneklerden sonra bir de senaryo çizelim...

halk anadilini konuşsun, anadilinde iletişim kursun. sonrasında bir devlet dairesine girdiğinde, işlerini halletmek istediğinde yurdun batısından atanan memura derdini nasıl anlatacak? doktora şikayetini nasıl aktaracak? eminim ki çözüm de bellidir... kürtçe bilen doktorlar, öğretmenler, devlet memurları atansın bölgeye denilebilir pratik bir çözüm olarak. başka bir tabirle "kürtler memur olarak bölgeye atansın" demektir bu. ve böyle bir talep de buradan bakınca pek bir ayrımcı, pek bir şovenist durmaktadır.

ben yanılıyor da olabilirim. ama denizli'deki manava kündür dediğinde kabak istediğini anlamaz bile... veya izmir'dekine...