bugün

ernest hemingway

abd'li romancı.orta öğreniminden sonra kansas city star gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başlar(1917).1. dünya savaşın'ın sonlarına doğru gönüllü cankurtaran olarak italya cephesine gönderilir.istiklal savaşısırasında türkiye'ye de muhabir olarak gelmiştir.savaştan sonra paris'e yerleşir.paris'in kültür hayatını verdiği 'güneş de doğar'adlı eseriyle ünlenir(1926).
sonraki yıllarda afrika'ya, ispanya'ya geziler yapar.ispanya iç savaşı'na ve 2. dünya savaşı'na savaş muhabiri olarak katılır.bu iç savaş sırasında kendi cebinden 40.000 dolar koyarak ispanya'ya ambulanslar göndertir.gençliğinde italya ve anadolu'da edindiği savaş bilgisini ispanya'da iyice geliştirir.savaştan sonra küba'ya yerleşir. burada avcılık yapar ve gezilerini sürdürür.2 temmuz 1961'de evinde av tüfeğiyle kendini vurur.
1953'de pulitzer, 1954'de nobel edebiyat ödülü'nü kazanan hemingway, ispanya iç savaşını anlatan romanı çanlar kimin için çalıyor hem kendisinin hem de okurlarının en sevdiği romanıdır.hemingway, savaşın başında madrid'e ilk gittiği günlerden beri savaşı anlatan bir kitap yazmak istemiştir.ancak bu konuda yavaş davranmış ve 1939'un başkarında madrid düştüğü zaman romanı henüz bitmemiştir.bu kitabın yalnız ispanya iç savaşı hakkında olmadığını, bu kitapta on sekiz yılda ispanya hakkında bütün öğrendiklerinin olduğunu söylemiştir.diğer ülkelerdeki satışlarının dışında, bu kitaptan yalnız amerika'da bir milyondan fazla satılmıştır.2. dünya savaşı'nda gerek amerikan ordusu, gerek rus ordusu; bu romanı gerilla savaşına dair bilgi veren bir yapıt olarak öğrenim programlarında kullanırlar.