bugün

van kedisi

Akıllı bir kedidir. Sosyal bir pisidir. Özgürlüğüne düşkün, sadece ev içerisi ile yetinmeyip, eğer bahçe ortamını bir kere tadarsa asla sokakta gezmeden yapamayacak olan ev kedisidir. Kucak sever ama eğer modundaysa. Canı istemediği bir anda ona bulaşanı fena edebilir.

Bazıları mavi-kehribar renkte gözlere sahiptir. Diğerlerinin ise ya sadece kehribar ya da sadece mavi renkli gözleri olabilir. Yeşil-Mavi renkli gözler ise çok yakın akraba cins olan Ankara kesidinde bulunur, bu durum genelde karıştırılır. Eğer Van kedinizde yeşil renk göz varsa, bu onun soyunda başka bir asil pisi olan Ankara kedisi kanı olduğunu gösterir. Çok nadir olmakla beraber, arada sırada sarı lekeli varyantları bulunur. Sarı lekeli olanlarının da çizgileri çok spesifiktir. Kafada sarı tüyler, ağız hizasının altına inmez. iki kulak arası bölgedeki sarı renkli bölge var ise (az ya da çok olabilir) tam ortada hizadan geriye doğru beyaz bir girinti yapar. Kuyruğu sarıysa, mutlaka halka şeklinde desene sahiptir ki bu çok tipiktir.

Van kedisi, karakter olarak asabiyete yatkındır. Yavruyken iyi sosyalleşmezse sonradan hiç sosyalleşemez. insanlarla sesli iletişim kurmayı sever. Bazılarının ıslanmakla arası iyidir. Bazıları suya girmekten fazla hoşlanmaz. Ancak hepsi suyla oynamayı sever. Kolay üşümez, soğuğa dayanıklıdır. Patilerinin altı pembe renkli olur. Mavi gözlü olanlara dikkat edilmeli, mavi gözün bulunduğu taraftaki kulakta sağırlık olasılığı vardır.

Eğer bir van kedisi beslemek istiyorsanız, petshoplarda büyük paralar vermeyin. Ankara hayvanat bahçesi, kendi bünyesinde barındırdığı ve ziyaretçilerin izlediği van kedilerini, aynı zamanda damızlık olarak kullanmaktadır. Yavruları hayvanat bahçesi tarafından düzenli olarak satılmaktadır. 2009 fiyatı her bir yavru için 150 liradır. öte yandan, eğer sizin kediye iyi bakacağınıza ikna olmazlarsa satış yapmazlar. ilk defa kedi beslemek isteyenlere tavsiye etmeyceğim bir cinstir, zira zor ve başat bir karakteri vardır. fiziksel anlamda bakımı ise son derece kolaydır.