bugün

hüseyin rahmi gürpınar

toplumun bütün zümrelerini bazen gerçek, bazen gülünç yönleriyle ele alan; gelenek, görenek ve inançlarını romanlarına yansıtan usta bir yazardır. eserlerinde ikinci derecede olaylara yer vermemiş, olay dışı açıklamalara gitmemiştir. sosyal konuları ele aldığı için servet-i fünunculardan farklıdır. bu yüzden topluluğa katılmamıştır. bağımsız yazarlar grubunda değerlendirilmiştir. ahmet mithat efendi’den etkilenmiştir. ahmet mithat efendi’nin ‘halk için roman’ geleneğini sürdürmüştür.
realizm ve daha çok natüralizm akımlarının etkisinde kalır. bütün eserleri gözlem ürünüdür. eserlerinde kendi yaşadığı, okuduğu, duyduğu olayları konu alır. romanlarındaki olaylardan bir tez çıkarmak mümkündür. töre romanları yazar. romanları güldürücü sahnelerle başlar, acıklı sahnelerle biter. bütün eserlerinde halkı eğitme amacı güttüğü için ‘sanat toplum içindir’ görüşünü savunur. sade, doğal bir anlatımı vardır. eserlerindeki kahramanların büyük kesimini mahalle kadınları oluşturur. kadınların mahalle arasındaki konuşmalarını eserlerine yansıtmıştır. halk çevresinden seçtiği kahramanlarını ustalıkla konuşturmuştur. yetmişe yakın eseri vardır. geçimini yazılarıyla sağlayan birkaç yazardan biridir. toplumsal sorunları, batıl inançları, aile geçimsizliklerini, batılılaşmanın yanlış anlaşılmasının yarattığı düzensizlikleri, ruh hastalıklarını eserlerinde ele almıştır.
şık adlı romanıyla tanınmıştır.

romanları: şık, iffet, mürebbiye, metres, tesadüf, nimetşinas, şıpsevdi, kuyruklu yıldız altında bir izdivaç, gulyabani, ben deli miyim? hakka sığındık…
hikâyeleri: kadınlar vaizi, katil buse, gönül ticareti, melek sanmıştım şeytanı, meyhanede hanımlar, namusla açlık meselesi, iki hödüğün seyahati, tünelden ilk çıkış...