bugün

yerli plaka

ilk Amerika'da siyah ırkla başladı bu müzik.rap...sonra Avrupa'ya da yayıldı.bizim ilk öğrenmemiz Almanya kaynaklı rapçiler ve'Almancı' tabir ettiğimiz vatandaşlarımızın etkileriyle oldu.Hatta ilk rap denemelerini de yapanlar o Almancı tabir ettiğimiz vatandaşlarımız arasından çıktı. Cartel vardı o zamanlar.nostaljik tabii ama şu an dinlenebilecek bir sound değil maalesef. O zamanlar farklıydı,rape alıştırdı bazı bünyeleri.sonra ne oldu? bu müziğe gönül verenler türedi yavaş yavaş. Ve Almanya ghettolarının ikinci sınıf raplerini taklit etmeyi reddettiler.
Rapin doğduğu yerde, Amerika'da ne oluyor,onları takip etmeye başladılar. Tupac vardı o zamanlar. Snoop Dogg,DMC,notorious big,eazy e vardı.
Türkiye'de de gerçek rapin ilk tohumları atılmaya başladı. Silahsız Kuvvet,Nefret vardı. Kuvvet Mira'nın ilk hali vardı. Efsane şarkılar yaptılar,hala dinlenilebilen. Almanya'dan gelen ihraç fazlası raple yetinmediler. kendi kendilerini geliştirdiler ve rape Türkçe kimlik kazandırdılar. 'Yeraltı Operasyonu' gibi bir proje gerçekleştirdiler, herkes yavaş yavaş uyanmaya başladı. Nefret albümleri, Silahsız Kuvvet, ardından Sagopa Kajmer albümleri. Ceza,Sagopa Kajmer,Dr fuchs,Fuat,Sahtiyan vardı.Türkçe rap durmadan gelişiyordu. Sagopa kajmer 'bir pesimistin gözyaşları' gibi hala Türkçe Rapin en iyi albümü olan bir efsane çift cd lik albüm çıkardı. Ceza'nın ilk solo albümü olan 'med cezir'in hem tüm beatlerini,hem prodüktörlüğünü yaptı. Bunlar gibi çokça gelişme oldu. Bir sürü rapper çıktı,aralarında çok kaliteliler de vardı. Raziel,Da poet, mozole mirach, saian,sitem depresif,karaçalı,echo,menzil.. New York soundları dinliyorlardı,onların kalitesinde işler yapıyorlardı.hem beatlerini,hem masteringlerini,hem vokallerini başarıyla icra ediyorlardı.hem de undergroundda.destek olmadan,kendileri istedikleri için.büyük çabalarla..

Derken günümüze geldik.Ceza eski ceza değildi artık. o underground değildi artık,kendi istediğini söyleyen ceza değildi, Türkiye'den özgün beatler kullanan Ceza değildi. Türkiye'nin Eminem'i,50 centi olmaya çalışırken, Almanya'nın Eko fresh sounduyla, işe yaramaz beatler ve halkın söylemesini istediği sıradan sözlerle, 13-14 yaş grubunun özenti desteğiyle buralara geldi ve 'Yerli Plaka' adlı bir albüm yayınladı. Rapten anlayan, Türkiye'deki gelişimini bilen, bu albümde sezen aksu feati ve tech9 feati dışında kaliteli bir şarkı olduğunu iddia edemez. çok kötü mü diyoruz,hayır. ama çok sıradan,kesinlikle ceza'ya yakışmayan, yeni soundlarla alakasız,özenti,beat açısından tamamen hayal kırıklığı..

bizim rapten anlamayan bilinçsiz halkımız bunların yerine 50 cent dinler en azından ses kalitesi daha iyidir. ceza da o yolda. west coast yaptı desek değil,east desen hiç değil,kendi tarzı desek değil,özgün desek değil. Almancı rapi,Eko fresh rapi yapmış ceza.bırakın 'Türkiye'nin en kalite rap albümü' olmasını 'iyi' denilebilecek bir albüm bile değil,kimse kendini kandırmasın.

ceza'ya bir kinim mi var,hayır..sadece eski Ceza'yı özlüyorum..