bugün

siyasal islam

yanlış kullanımın daniskasıdır. Önce sürece bir müslüman olarak bakalım. islam'ın getirdiği sistem ve düzen, toplumsal bir alana hitap eder.Devlet, hukuk ve ticarete ilişkin hükümler de söz konusudur islam açısından. Ancak bizim anlayışımızın siyaseti istediğinde dar, istediğinde geniş algılaması bu kavramsal sorunu ortaya çıkarır. Burada yanlış bir kavramsallaştırma ile ortaya atılan bir sorun vardır. islam yukarıda dile getirilen konulara ilişkin kurallar, kaideler içerse de, düz anlamda bir siyaset aracı değildir. islam'ın getirdiği kurallar siyasetin geniş anlamı noktasında devlete ve hukuka ilişkin hükümler içerir ki bunlar, modern(var olan zamanlarda) zamanlarda ahlaki ve toplumsal olarak zaten içselleştirilmiş süreçlerdir. Misalen; zinanın suç olması(kimse bana bunu savunmasın, suçun kralıdır). Elbette dini noktanın belirttiği kadar geniş olmasa da belli noktada gerçekçi ve uyumludur. Hırsızlık, adam öldürme... Bunlar zaten genel ahlak kurallarıdır aynı zamanda elbette. Aynı şekilde evlilik kurumu gibi unsurlar vs.
Ayrıca devlet düzenine ilişkin olarak bugüne ait bir süreç söz konusu olmasa da, hutbelerin diyanetçe okutulması(ki çok yerinde bir uygulamadır) buna ait bir süreç olarak algılanabilir dolaylı olarak.
Neyse işte devlet ile hukuk ile islam belli noktalarda iç içe geçer. islam dni olarak çok kapsayıcı bir dindir.
Ama bir de siyasetin dar ve pis anlamı vardır ki, islam'ı bununla bir tutarak ele almak çok hatalıdır. Siyasal katoliklik var mı? siyasal protestanlık. Siyasal yahudilik. Yoktur. "ama o toplumlar gelişmiş bu süreçleri atlamış" diyen cühelalar kenarda dursun, vatikan'a ekümeniklik sikimine baksın ve bir daha düşünsün.
Bu açık bir biçimde (şimdi objektif bakalım) dinin(herhangi bir din olabilir), radikal bir yorumudur. Radikalizm, köktencilik ile beraber dincilik demek daha doğrudur. Siyasal islam biraz sorun oluyor be canlar, hatta büyük sorun oluyor. Sanki birilerine bok atacağız diye savunduklarını sandıkları fikirlere de bok atmak güzeldir gibi bir fikir bu. Açık bir dezenformasyon hatta.

p.s.:*ama ne hikmetse yunandan türeyen ve fransa ve abd'den empoze demokrasiyi uygulamak için takla atanlar da vardır bu ülkede. Neden ABD destekli siyasal islam sorun oluyor da, demokrasi güzel oluyor. Böyle savunu olmaz arkadaşım olmaz. Demokrasi bu ülkenin genlerine ters... islamın radikal olarak yorumlanması da tabi...
ha diyeceksin milliyetçilik batı kaynaklı bir kavram. Göktürk yazıtlarındaki Türk kavramını incelemeni tavsiye ederim. Milliyetçilik en azından Türkçe... VE kavram olarak, öz olarak son derece bize ait. Son derece. tarihsel temeli var biliniz.
selamlar.
roger.

edit: şimdi daha doğrusu birkaç gün önce bir arkadaşımın * da belirttiği gibi islamı kullananlar artık o kadar çeşitlendi ki, radikal deyince aklımıza el kaide, hizbuttahrir gibi örgütler akla geliyor, ama takiye yaparak islamı siyasete alet edenler ortada kalıyor. YEni bir kavram bulmak lazım. ılımlı dinci desek nasıl olur hacım? muhafazakar demokrat da diyorlar bunlara hatta * * * * *