bugün

quake

quake serisi oyun dünyasında devrim yaratmıştır. tamam, belki hal-life dünyanın bir numaralı fps si olabilir. ama fps, first-person-shooter tarzı oyunların atası quake'tir. gerçi ilk demek biraz yanlış olur sonuçte ilk fps oyunu wolfenstein3d dir. ama quake daha önce hiç shooter tarzı oyunda bulunmayan işin "senaryo" kısmını oyuna dahil etmiş ve çıktığı zaman oyun listelerini alt üst etmiştir. daha sonra eklenen multiplayer özelliği şu an hala ilk çıkan emektar quake'in internette sunucularına rastlamamızın sebebidir. fakat quake'i bir fenomen yapan şey oyunun kendişi deildir. altında yatan teknolojidir. quake grafik motoru oyun dünyasında her zmaan bir numara olmuştur. oyunun programlama aşamasında sağladığı esneklik yapımcıların kendi grafik motorlarını yazmak yerine elde bulunan hazır motorları kullanmaya itmiştir. fenamon olan half-life'ın aslında tamamen elden geçirilmiş bir quake motoruna sahip olduğunu bilior muydunuz?
serinin yaratıcısı john carmack daha sora boş durmamış seriyi quake2 ve quake3 arena ile devam ettirmiştir. q3'e eklenen mükemmel multiplayer seçeneği, oyunun yıllar boyunca wcg yarışmalarında resmi oyun olarak seçilmesine olanak tanımıştır.
john carmck in dehası o kadar inanılmaz ki şu an yeni nesil bilgisayarları ağlatan doom3 quake4 gibi oyunların ana kodları ilk quake'e dayanır.. düşünün artık arasında kaç sene var.
işte bu nedenle john carmack ve ekibinden yeni oyunları dört gözle beklemekteyim.