bugün

dinamo kiev

1927 yılında KGB'nin uzantısı NKVD tarafından kurulan bir kulüp Dinamo Kiev. Hani Robert Lundlum'un, Tom Calancy'nin kitaplarındaki ünlü NKVD. Kulübün oyuncuları da genelde bu kuruluşun personelinden seçilirdi. Hiçbir maddi sıkıntıları yoktu. Çünkü, bu kulübe ödenmek üzere, Sovyet halkının maaşlarından otomatik kesintiler yapılırdı.
Dinamo Kiev zamanla Moskova takımları ile rekabet içine girdi. Bu çekişme, takımın bütün kimliğini değiştirdi. Bir anda Ukraynalıların milli gururu oldu. 1942'de Dinamo Kiev tam bir sembolu. Ayrıca inanılmaz ve trajik bir öyküsü de, dünyanın bu kulübü tanımasına neden oldu.
O tarihte Kiev'i işgal eden Alman güçleri, Kievli gençlerle futbol maçı yapmak istedi. Kievliler zoraki kabul ettiler. Çünkü kent açlıktan inlerken, maç yapacak halleri yoktu. Kadronun büyük bölümünü Dinamo Kievli oyuncular oluşturdu. Kentteki diğer takımlardan da birkaç oyuncu aldılar.
Maçın ilk yarısı 1-1 bitti. Devre arasında Almanlar soyunma odasında Kievlilere maçı kaybetmemeleri halinde kurşuna dizileceklerini söylediler. Kievliler kabullendi. Ancak sahaya yeniden çıkınca tribündeki Ukraynalılar, takımlarına büyük bir destek verdi. Birbirlerine baktılar ve sonra maçı 5-1 kazandılar. Hepsi tutuklandı. Gestapo, takımın en önemli oyuncusu Nikolai Korotkykh'i işkenceyle öldürdü. Diğer üçü de kurtarma operasyonunda öldü.
Bu olayın ardından, Dinamo Kiev ismi futbolu seven herkes tarafından duyuldu. Bugün bile kentin bazı yerlerinde bu futbolcuların heykelleri var. Asla unutulmuyor. Bu maçtan sonra da Kievli taraftarlar, Rusya futbolunun en ateşli ve milliyetçi taraftarları oldular. 1942 ruhu hâlâ yaşıyor.
Kulübün başında şimdi igor Surkis var. Ağabeyi federasyon başkanı. Ancak Surkis rüşvet skandalları ile kulübün ismine leke sürdü. ispanyol hakem Nieto'ya çok değerli bir kürkü rüşvet olarak vermeye çalıştı. Ama hakem, UEFA'ya şikayet edince ortalık karıştı. Surkis ömür boyu men cezası aldı. Sonra bu ceza kalktı. Şimdi başkanlığa devam ediyor. Her türlü futbol entrikasını bilen bir kişi.
Zico ve ekibi bugün bu takımın karşısında. Ve işin ucunda UEFA'dan gelecek dolarlar var.

halil özer,milliyet