bugün

vikingler

kökeni eski nordik dilde vikingr olarak bilinen kelimedir. viking kelimesi "denizaşırı sefer", vikingr ise bu sefere katılan kişi anlamına gelir. vikingler, saldırdıkları ülkelerde norsemen* olarak anılırlardı.

daha çok barbarlıklarıyla bilinip, henüz 10. yüzyılda kuzey amerika'dan çin'e kadar uzanan bir ticaret yolu kurmuş olmaları genelde unutulmuş kavimdir.

avrupa'nın her yerine akınlar ve yağma seferleri düzenlemiş olmakla beraber en ağır darbeyi hemen allerinin altındaki ingiltere ve irlanda'ya vurmuşlardır. ingiltere ve irlanda'da koloniler kurarak burada hakimiyet sağlamaya çalışmışlardır. ingiltere'nin kuzeyde jorvik isimli bir yerleşim yeri kurmuşlardır. kuzey ingiltere'nin o dönemki en büyük yerleşim yeri olan bu kentin adı sonradan hepimizin bildiği york'a dönüşmüştür. ingiltere üzerindeki tehditleri 1066'da norveç kralı harald hardrada'nın ingiltere kralı harold godwinson'a stamford bridge muharebesi'nde mağlup olmasıyla son bulmuştur. ancak aynı sene, yine viking kökenli olan normanlar, normandiya dükü william önderliğinde fransa'nın normandiya bölgesinden ingiltere'ye çıkarak tahtı ele geçirmişlerdir ve ingiltere norman hakimiyetine girmiştir. zaten bir daha da ingiltere'ye asker çıkarabilen başka millet olmamıştır. işin garibi kendisi de viking kökenli olan ingiltere kralı olan william i, sonradan yıllarca vikinglere danegeld yani haraç ödemiştir.

irlanda'da ise limerick ve cork gibi çok önemli yerleşim yerleri kurmuşlardır. burada da başlarına bela olan kişi meşhur kelt savaş lordu brian boru olmuştur. annesi bu kuzeyli istilacılar tarafından öldürülmüş olan brian boru, vikingler'i adadan kovmaya yemin etmiştir. bu amacına da 1014'te yaptığı clontarf nuharebesi'nde ulaşmıştır. her ne kadar bu muharebede ölse de, vikinglerin irlanda'daki dayanakları ortadan kalkmış ve kısa süre sonra pıllarını pırtlarını toplayıp ayrılmışlardır. kalanlar da zaten katledilmişlerdir.

vikinglerin istila faaliyetlerinde uyguladıkları strateji, önceden istila edecekleri ülkenin derin bir keşfini yapıp en çok at beslenen kıyı bölgesini bulmak ve sonra bu bölgeye çıkarak atlarla ülkenin içlerine girerek yağma yapmak ve sonra yine gemilerle ülkelerine dönmek idi. gördükleri tüm manastır ve kiliseleri yoketmeleri, din adamlarını katletmelerinin sebebi ise pek anlaşılmaz

viking akınlarının durmasının başlıca sebebi olarak vikinglerin hristiyanlaştırılması gösterilir. buna rağmen paralı askerler olarak bizans imparatorluğu da dahil* bir çok krallıkta kullanılmışlardır.

şüphesiz avrupa'da karanlık çağlar olarak bilinen döneme kendi isimlerini* verecek kadar iş yaptıkları ortadadır.

günümüzde iskandinavya dışında özellikle ingiltere'nin york kentinde yılın belli dönemlerinde yapılan etkinliklerle anıları yaşatılmaktadır.

(bkz: copy paste değil alınteri)