bugün

kolik

kimi bebeklerin işk 3 ayında görülen asıl sebebi tam olarak tespit edilememiş sancı.

genel itibari ile gaz sancısı olduğu varsayılır ve ona göre duruma müdahale edilir lakin çoğu girişim etkisiz kalır. bebek ağlar, bazen annenin siniri bozulur o da ağlar. baba ne yapacağını şaşırır mavi ekran verir.

daha hafif geçirilmesi için doktorlar çeşitli tavsiyeler ve ilaçlar vermekte. denemenizde beis yoktur. fakat kesinlikle tam olarak çözüm olmayacağını bilmelisiniz.

son yapılan araştırmalarla bebeklerdeki kolik sancısının annenin içtiği inek sütünden kaynaklandığı tespit edilmiş. yeni annelere bu tür gelişmeleri dikkate alan doktorlar keçi sütü tavsiye ediyorlar. sonuç alınıyor mu, alınmış mı haberim yok.

sancı çalar saat gibi günün genelde akşam saatlerinde, misal saat dokuzu beş geçe atam dolmabahçede "tak" diye başlar ve bebek alarm verir. asla yalnız bırakmayınız, "ağlar ağlar susar" demeyiniz; susmaz. artı nasıl anne babasınız bebeğiniz kendini yırtıyor öyle oturup çekirdek mi çitleyeceksiniz yan odada. kucağınıza alınız. şefkat gösteriniz. özellikle yüzü koyun kolunuzun üstüne yatırıp sertçe pişpişlediğinizde kısmen faydası olduğunu göreceksiniz. ağrı ara ara gider gelir. ve ağrının geldiğini kucağınızdaki meleğin o minik ayaklarını karnına çekip kasılmasından anlayabilirsiniz. kasılmanın hemen ardından da ağlamaya başlar. ve yine başladığı gibi tam saatinde "tak" diye ağrı kesilir ve bebek sızar. her akşam aynı terane...

buzuki orhan'ın cd'sini alınız. faydasını göreceksiniz. fakat kıçı kırık dizüstü bilgisayarınızın kıçıkırık speakerı bir boka yaramaz onu söyleyeyim. evde sağlam bir ses sistemi varsa ona verin ayarı. ses öyle olmalı ki, çocuğun ağlamasını bastırmalı. olmadı çilekeş babanın yılmaz dostu, can yoldaşı arabanıza koşturmanız icap edecektir. verin coşkuyu cd çalara. çevirin kontağı. turlayın bakalım mahallede neler olup bitiyor. ben mesela mahallede kaç kırık kaldırım taşı var biliyorum şu an. kaç logar kapağı var biliyorum. az şey mi bunlar?

konunun anahtar noktası bu sürecin bilincinde olmak ve kabullenmektir. tecavüz kaçınılmazsa zevk almaya bakan polyanna durumlarından bahsediyorum. her akşam "ya niye ağlıyor bu çocuk?!?!?!" diye dövünmektense bunun geçici bir süreç olduğunu bilip elinizden geldiğince asıl çileyi çeken yavrucağa yardımcı olmaya çalışmaktır mesele.

evet geçicidir. bebek 90. gününü bitirsin (en geç) yine kolik sancısı tutarsa gönderin bana ben bakacağım o akşam.

ahanda burda bekliyorum.