bugün

ya sev ya terk et

Dogru bir sozdur. Sevmiyorsan bir yeri, icinde az da olsa gurur varsa gidersin zaten.

Ulkede yasanan olaylardan dolayı ulkedeki bu duzeni sevmeyebilirsin. Fakat bu senin bu ulkeyi sevmemen anlamına gelmez. Cunku vatanseverlik karsılıksız oldugunda gercek vatanseverlik olur.

Yani bu sozun manasında " kardesim bura boyle begenmiyorsan git " yoktur.

" Bu toprakları sevmiyorsan git " vardır. Bu toprakları gercekten seviyorsan zaten kendine gore yanlıs olan seyleri degistirme azmini icindeki vatanseverlikte bulursun. Vatansever olmayan adam bu ulkeye hicbir katkıda bulunamaz. iste bunun icindir ki ; ilk once ulkeyi seveceksin. Ondan sonra yanlısları gorup, degerlendirip, cozumler ureteceksin, calısacaksın.

Bu ulkeyi sırf istemedigi bir duzende yasıyor diye sevmeyen insanların, sırf istemedigi insanlarla yasıyor diye sevmeyen insanların bu ulkeye ne katkısı olabilir ?

Sen bulundugun toprakların insanını sevmiyorsan, bulundugun toprakları sevmiyorsan bu ulkeye nasıl hizmet uretirsin ?

Ama istemedigin bir duzen ise ulkendeki duzen, tabii ki bunu demokratik cercevede degistirmeye calıs. Ama vatanseverligi bir fasizm olgusu olarak algılama. Vatanseverlik bu ulkedeki butun insanların kendisinde hissedebilecegi bir duygudur. iste bunun icin " ya sev, ya terk et ! " Sevmiyorsan, dusmansan bu ulkeye git bu ulkeden. Gururun varsa tabii...