bugün

charlie chaplin

a.b.d'de bir radyo programına katılmış ve burdan türkiye'ye bir nasrettin hoca fıkrasıyla seslenmiş büyük sinema sanatçısı.

.........

ABD, Pearl Harbour baskının 1 yıl sonrasında ölenleri için anma toplantısı düzenleyecektir. Aynı gün çok ünlü bir isim de Amerika'nın Sesi Radyosu'ndan bir konuşma yapacaktır. Bu isim öyle çok sevilmekte ve tanınmaktadır ki konuşma yapacağı saat günler öncesinden Türkiye basınında geniş yer bulmuştur kendisine. Herkes ama herkes konuşmanın olacağı saati beklemektedir. Saat gelir ve yayın başlar. Spiker söyleşinin sonunda konuğuna; "Türkiye'deki dostlarımıza ve sizi sevenlere ne söyleyeceksiniz?" diye sorar. Ünlü sanatçı önce bir espri yaparak başlar konuşmasına; "ilk fırsatta onları mutlaka ziyaret edeceğim. Dostlarım, benimle konuşmayı yapan bayan öyle güzel ki herhalde Türkiye'yi ziyaret etmemin ilk sebebi bu olacak!" Onlara bir hikaye anlatmak istiyorum. Bütün ömrümde işittiğim hikayelerin en güzeli en hoşu!!! Bu bir Nasreddin Hoca hikayesidir!

NASREDDiN HOCA
"Bir gün hoca evinde oturup kahvesini içerken, komşusu odun kesmek için ormana gideceğini ve eşeğini bir kaç saatliğine kendisine ödünç vermesini ister. Hoca; "Eşeğim yok, çocuk onunla pazara gitti!" cevabını verir ama tam o anda eşek ahırdan anırmaya başlar. Komşunun kaşları çatılınr; "Bre hoca sen sakalından utanmıyor musun? Ne diye yalan söyledin? Eşek ahırda işte!" deyince; Hoca "Bana mı inanıyorsun yoksa eşeğe mi?" diye yanıt verir. O ünlü konuk öyle bir laf eder ki aslında mevzuun aslı buradadır; "Evet sevgili dinleyiciler! Bugün bütün dünyayı aynı soru meşgul etmektedir: Hepimiz insan olanlara mı inanacağız yoksa eşeklere mi?"

KAPATILAN GAZETE
Aynı günlerde Amerika'dan ülkesine geri dönen Ahmet Emin Yalman çalıştığı gazetenin iki aylığına kapatıldığını öğrenir. Bunun nedeni ise gazetenin o ünlü ismin konuşmasını yayınlamış olmasıdır. Haber Naziler'i çok kızdırmış ve gözdağı vermek istemişler; sansür işlemiştir. Bu konuşmada güya Hitler eşek yerine konulmuştur. Üstüne üstlük radyodaki tanınmış ismin Hitler'le alay ettiği o bilinen ünlü filmin afişi de yayınlanmıştır. işte radyoda konuşma yapan ünlü Ara Güler için önerilen üç isimden biridir; yani Charlie Chaplin... Yani Şarlo... Tarihte Şarlo ile Nasreddin Hoca ilk defa yanyana gelmiş onda da gazete kapattırmışlar. Fazla söze ne hacet. *

..........