bugün

stalin bir canidir

gerçektir. döneminde yaptıkları açıktır.
"bunlar propaganda. stalin aslında iyi adamdı, bir kaç milyon insanı kesmiş olabilir zaten döneminde her büyük lider keserdi bir kaç milyon. devrimin şanındandır." demek aptalca olması dışında insanlıkla bağdaşmaz.

hitler ile saldırmazlık anlaşması imzalayan bizzat stalin'dir. hitler bu anlaşmayı bozup sovyetlere saldırınca stalin savunmaya daha sonra da karşı saldırıya geçmiştir.
başında olduğu ülkeye yapılan bir saldırıya karşı koymak bir erdem olmasa gerek.

barıştaki kıyımları savaşta da sürmüştür. almanlara esir düşen sovyet askerleri için "onlar esir değil vatan hainidir" demesi askerlerine duyduğu sevginin dışa vurumudur.

ayrıca ideoloji batağına saplanmamış her tarihçi almanya'nın bu kadar hızlı bir şekilde rusya'nın içlerine girebilmesinin stalinin ordunun üst kademelerinde yaptığı kıyımın bir sonucu olduğunu bilir.

yine savaş döneminde halkı bir arada tutabilmek için sığ bir milliyetçilik sürdüren, kanlı bir şekilde yok ettiği dini tekrar toplum hayatına sokan, üstüne yahudi düşmanlığını başlatan yine stalin'dir. ancak tarihi propaganda kitaplarından okuyanlar bunları bilmiyor olabilirler.

bir başka bilinmeyen de savaşta alman saflarına yapılan katılımlardır. mükemmel bir sistemde büyük bir liderin altında yaşayan bu insanların neden faşist bir devletin askeri olup kendi ülkelerine saldırdığını merak edenler için o dönemin özellikle de ukrayna'nın tarihini okumalarını tavsiye ederim.

bu tip karşı geçişleri ve savaş dönemi işlenen diğer suçların nasıl cezalandırıldığını bilmek isteyenler okumaya kırım tehcirinden başlayabilirler.

aynı şekilde esir alnınan alman askerlerine nazi teröründen bile daha acımasız davranan da stalin'dir.
kızıl ordu'nun girdiği ülkelerde neler yaptığı ise kitaplardan değil bizzat şahitlerinden dinlenebilir.

ancak bazıları için bunların hiç bir önemi yoktur. kim jong il'i, pol pot'u bile savunan insanlar olduğu gibi stalin'i savunanlar da olacaktır.