bugün

malcolm in the middle

döneminde laugh track'siz ve pembe panjurlu evlerdeki mutlu mesut aileleri konu almayan bir sitcom yokken, malcolm pek cok konuda bilineni kirmak icin yola cikti ve bunu yapti da. cok katmanlı, gerçek karakterlerin bulunduğu hafif karanlık inanılmaz bir sitcomdur. gerek cold openingleri gerek fiziksel komedisi, yeri gelince beyin zorlayıcı psikolojik komedisi insanı her açıdan tatmin eder. birkaç kez bitirdim, bilmem kac kez de oyun oynarken yanda bitmiştir. yine de hala önceden görmediğim ayrıntıları farkediyorum. karakter ve dunya kurgusu o kadar iyi ki. ozellikle stevie ve hal gördüğüm en katmanlı, iyi kurgulanmis karakterlerden.

ufak bir dipnot geçeyim, hal aslında louis'in gölgesinde kalan, daha karaktersiz bir yardimci karakter olarak yazilmis orijinal script'te. bryan cranston bu karakteri %90 kendisi oluşturdu. kendisinden hicbir sey beklenmezken, audition'da o kadar iyi bir performans gostermis ki insanları sandalyelerinden düşürmüş ve karakteri ondan baska birinin oynaması söz konusu bile olmamış sonrasında. bundan dolayı son sezonlarda yazış zayıflamış, dizi karikaturize olma safhasindayken bile hal'ın bomba bölümlerini görebiliyoruz. bryan ayni zamanda birkaç bölümü yönetmiş de olmali yanlis hatirlamiyorsam ve creditlenmemis bir ton emeği var. bu dizi ve ardindan heisenberg karakteri adamın başarısının kesinlikle tesadüf olmadığını gösterdi bana.

malcolm bir yandan da şuanki pc medya furyasına bu işlerin nasıl yapılması gerektiğini göstermiş yapımdir, 20 sene önceden hem de. homoseksuellik, ırkçılık, ableizm gibi sert zor konular insanı baymadan ince ince işlenmiş, toplumun bunlara olan orumcekkafali bakış açısıyla guzelce dalga geçilmiştir. ama bunu yaparken herkesi cinsel kimlikten ibaret gören günümüz pc showlar gibi insanı baymadan, ilkokulda "hepimiz iyi gecinmeliyiz arkadaslar" temali kamu spotu izliyormus gibi hissettirmeden yapar.
bu dizinin bir ilginç yanı ise, sonrasında diziyle ilişiği olmuş çocuk/genclerin pek olayla alakadar olmak istememesi. frankie muniz o donemle ilgili hiçbir sey hatırlamadığıni soyluyor ve oyunculugu bıraktı. reese'i oynayan justin berfield 1 - 2 seyde yer alsa da o da devam etmedi. dewey'i oynayan eric per sullivan ise diziyle bütün bağlarını tamamen koparmış durumda, hicbir roportaja, hicbir etkinlige katılmadı. hatta covid döneminde bir reunition düzenlenmişti bağış toplamak adina, online olarak script okuyacaklardi toplanıp. herkes geldi, eric ona bile gelmedi ve bunun için hicbir sebep sunmadı. geçen senelerde ortaya çıkan,dizinin yazar veya yapımcı (unuttum)larindan birine yoneltilmis cinsel saldiri iddialariyla, en azindan çok guvenli bir calisma ortami olmadığı hissi olustu bende ve bu üzdü. umarim o sekilde degildir diyorum.
2023'te reboot denmiş fakat olmasa daha iyi.

Geç edit: suan disney+'dan izleyebilirsiniz.