bugün

seymour hersh

Seymour Hersh, 2004 yılında The New Yorker dergisinde yayımlanan "Torture at Abu Ghraib - Ebu Gureyb'de işkence" başlıklı makalesiyle, ABD askerlerinin Iraklı mahkumlara işkence yaptığını ve bunu fotoğrafladığını ortaya çıkarmıştır. Hersh, aynı yıl içinde "Chain of Command - Komuta Zinciri" başlıklı başka bir makalede, ABD askerlerinin Irak'ta sivillere ateş açtığını ve bunun beyaz saray tarafından bilindiğini iddia etmiştir. Hersh, bu iddialarını daha sonra "Chain of Command: The Road from 9/11 to Abu Ghraib - Komuta zinciri: 11 Eylül'den Ebu Gureyb'e yol) adlı kitabında da genişletmiştir.

Hersh dışında, ABD'nin Irak'ta silahsız Irak askerlerine ve sivillere ateş açtığını ortaya çıkaran başka gazeteciler de vardır. Örneğin, Julian Assange ve Wikileaks ekibi, 2010 yılında "Collateral Murder - Yan Tesir Cinayeti" adlı video yayımlamıştır. Bu video, 2007 yılında Bağdat'ta ABD helikopterlerinin silahsız Iraklı sivillere ve Reuters muhabirlerine ateş açtığını göstermektedir. Ayrıca, Amy Goodman ve Democrasy Now ! ekibi, 2005 yılında Haditha'da ABD askerlerinin 24 Iraklı sivili öldürdüğünü ve bunu gizlediğini haber yapmıştır. Bu olay "haditha katliamı" olarak bilinmektedir.

Seymour HErsh, 1969 yılında Vietnam Savaşı sırasında ABD askerlerinin silahsız Vietnamlı sivillere yaptığı katliamı ve bunu örtbas etme çabalarını ortaya çıkarmıştır. Bu haberle 1970 yılında Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştır.

Ayrıca, 2015 yılında London Review of Books'ta yayımladığı makalede, ABD'nin Usame Bin Ladin'in ölümü konusunda kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini, Bin Ladin'in Pakistan'da değil Afganistan'da öldürüldüğünü ve cesedinin denize atılmadığını iddia etmiştir. Bu iddialar ABD hükümeti tarafından yalanlanmıştır.

Hersh, bunların yanı sıra, ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırılarla ilgili rolünü, ABD'nin nükleer silah programını, ABD'nin iran'a yönelik siber saldırılarını ve ABD'nin Rusya'ya karşı yürüttüğü gizli operasyonları da haber yapmıştır. Hersh, araştırma gazeteciliğin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir.

Bizim gazetecilerimizin yanına bile yaklaşamadığı Hersh'in son ifşalarından biri de Rusya'nın Avrupa'ya olan enerji etkisini azaltmak için boru hatlarını ABD'nin havaya uçurduğunu iddia etmiştir.