bugün

haç

Türkçe'ye Ermenice'den geçmiş bir sözcük. Haç, iki tane doğrunun birbirini dik kesmesinden oluşup haçın Batı dillerindeki karşılığı Crux, cross gibi kelimelerdir. Haçın Yunanca karşılığı (bkz: istavroz)dur(Stavros). Diğer Semitik dillerdeki karşılığı ibranice (bkz: Talah), Arapça (bkz: salib) sözcüklerdir. Haçın yaygın adı (bkz: çarmıh)tır. Çarmıhın etimolojisi Farsça Çehar(Dört)+mıh(büyük çivi) sözcüklerinin birleşimidir: dört(4) çivi yani. Aslında haftanın dördüncü günü olan Çarşamba da çarmıhla etimolojik olarak aynı kökten gelir. Çarşamba(dördüncü gün), çarmıh(dört çivi)
Sanıldığının aksine Hıristiyanlığın ilk sembolü haç değil, (bkz: ichthys) balığıdır. Haç ise 4. Yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın olmazsa olmazı olmuştur. Zaten Hıristiyanlığın ilk 300 yıl dönemi, (bkz: Erken Hristiyanlık) olarak bilinen, isevilik adıyla Yahudi dininin reformist bir tarikatıydı. (bkz: Ebiyonitler)in olduğu Kudüs Nasrani cemaati..
Haç, mitolojide (bkz: Güneş kültü)nü temsil eder. Zodyak Haçı, 25 Aralık falan... Yine bununla ilgili Antik Mısır'ın kulplu (bkz: Ankh) haçı vardır.
ilgili linkler:
1) https://webtekno.com/hac-...anlami-nedir-h120798.html
2) https://listelist.com/hac-isareti-anlami/
3) https://twitter.com/Sanat...tatus/1132303778173075456