bugün

öğretmen

içi boşaltılmış bir meslek grubu daha.
Şu an doktora yapan bir öğretmen olarak söylüyorum bunu. Evet, öğretmenler odasına adım atan herhangi bir aydın, bunlar nasıl öğretmen der mi der. Sohbetler aşırı derecede sığ. Fakat veli baskısı, idareci baskısı kısacası mobbing, itibarsızlaştırma.. bitmiyor. Küçümsemek istemiyorum kesinlikle ama okuldaki hademe, öğretmenden daha fazla maaş alıyor.. politika tamamen yanlış. Evet, haklılar öğretmenler iş yapmıyor, kendilerini geliştirmiyor. En önemli sebebi de politik. Tatmin yok çünkü, işini iyi yapan öğretmenler farklı olmakla suçlanıyor ya da her iş üzerlerine yükleniyor.. aldıkları maaş yeterli değil. Kendini geliştirene, işini yapana bir ödül yok, bakın ödülü maddi olarak kısıtlamıyorum da üstelik. idareci, milli eğitim neyse ne- bir tebrik bile edilmiyor..
40 öğretmen olarak bulunduğum okulda 20 ücretli öğretmen var. Hadi haziran ayı maaşlarını söyleyeyim 4.450. Adı ücretli öğretmen ama 20'sinden 10'u öğretmenlik mezunu değil. Bunlardan yarısı dört yıllık fakülte mezunu bile değil. Gelin de hayır bekleyin arkadaşlar bu meslek grubundan.. bir nesil böylece kayboldu. Şimdi belki anlaşılmıyor ama.. az kaldı az..
Öğretmen sadece bilgi vermez. Öyle olsa kitaplar yüzyıldır var, ansiklopediler hakeza.. millet deli gibi çocuğuna özel ders verdiriyor, dershaneye gitmeyen kalmadı. Madem öğretmen ihtiyaç değil, niye hala talep var. Sorun acaba okullarda mı diye düşünmeden edemiyor insan.. Hadi akademik beceriyi bir kenara bırakalım, disiplin, özkontrol, sosyalleşme, empati.. pekçok sosyal duygusal beceri de öğretmen eliyle biçimleniyor.. bunlar öylece elde edilmez..