bugün

domuz eti

Domuzun yasak olmasının sebebi Antik Mısır'a, Sümerlere kadar gider. Eski Mısır'da domuz, çöl sıcaklarının etkisiyle yenmeyen bir hayvandı. Mısırlılar, hayvanlardan domuzu, pis olarak kabul eder ve tanrılara kurban etmezlerdi. Domuz değen kişiyi Nil nehri'ne atıp yıkarlardı. Bu yasak önce Yahudiliğe ardından da Müslümanlığa geçti. Hristiyanlıkta domuzun serbest olmasının sebebi Roma etkisidir. Hıristiyanlık, başlangıçta "isevilik/Nasranilik" adıyla bir Yahudi mezhebiyken Azîz Paulus'un Anadolu ve Avrupa'daki Yunan ve Romalı(günümüzdeki Batılı) paganları iseviliğe çekebilmek için sünnet, Kosher(helal), şabat(cumartesi) vs. Yahudi ritüellerini kaldırdı. Ardından Hıristiyanlık çok hızlı bir biçimde yayıldı.
islam öncesi pagan Araplar da domuz eti yemez, sünnet olurlardı. Muhammed bu geleneği aynen devam ettirdi çünkü domuz, göçebe kavimlere ve çölde yaşayanlara uygun bir hayvan değildir; çok su isteyen hantal bir hayvandır. Bu durum da en çok sulak alanlarda yaşayan yerleşik halklara uyar.
ilgili yazı: https://www.google.com/am...ye-domuz-yemiyor-12828381
Domuzun yasak olmasının asıl sebebi mitolojide yer alan "Tanrı katili" sıfatıdır. Sümerlerin sevilen tanrılarından birini öldüren dumuzi, artık lanetli bir hayvandır. O gün bugündür domuz pis bir hayvandır.
Dumuzi-domuz-Temmuz