bugün

bilimin dinleri karikatür edip boşa çıkarması

"orville" adlı bilimkurgu dizisi geldi aklıma. kuantum sıçraması ve büküm hızı gibi teknolojiler kullanarak çok uzak galaksilere seyahat edebiliyorlardı. bir bölümde, sanayi öncesi devirde yaşayan insanların olduğu bir gezegene gelmişlerdi. aslında amaçları hiçbir canlıyla ilişkide olmadan gezegeni kontrol etmekti. ama kaptan yardımcısı, yaralı bir çocuk görünce dayanamadı ve kuralları çiğneyerek elindeki bir ışın aletini çocuğa doğru tutup yaralarının hızla iyileşmesini sağladı. bunu gören yerli insanlar da bir mucizeye tanıklık etmişlerdi...

uzay gemisi o gezegenden ayrıldı ve yaklaşık 500 yıl sonra tekrar ziyarete geldi. yeni bir din doğmuştu ve her yerde kaptan yardımcısının tasvir edildiği resimler vardı. kilise benzeri yapılar inşa edilmiş, din görevlileri gezegenin her yerine yayılmış, yüzlerce sayfalık kitaplar yazmışlar ve yaralı çocuğu iyileştiren "peygambere" tapıyorlardı.

ilkel bir toplumun önünde sergilenen yüksek bir teknoloji, bazen mucizeye çok yakın algılar oluşturabiliyor. şimdiki birkaç teknolojik aletinizle beraber ilkel bir topluluğu ziyarete gittiğinizi düşünün!