bugün

hercule poirot

polisiye romanın en sağlam dedektifi ki ve perde indi adlı romanda öldükten sonra ingilterede times gazetesine ölüm ilanı verilerek ölüm ilanı verilen tek hayali karakter ünvanını kazanmıştır.

aslen belçikalıdır,belçika'da polislik vazifesini yerine getirir.emekli olduktan sonra ingiltere'de styles köşkünde işlenen bir cinayete karışarak edebiyat tarihine bir güneş gibi doğar (styles'da esrarengiz cinayet)

yüzbaşı arthur hastings ile birlikte maceradan maceraya koşarlar.hastings saftirik ve centilmen olan taraftır.poirot için ise bunlar önemli değildir.rahatlıkla kapı deliğinden içeriyi gözetleyebilir.

yaklaşık 33 romanda bulunan bu dedektif
bazen tek başına çalışsa da
genelde romanlarda şu karakterlerle yan yana görebiliriz.
müfettiş japp , başmüfettiş battle , bay goby , ariadne oliver , albay race ve en önemlisi yüzbaşı arthur hastings..

en sevdiği içki kakao ve nane likörü'dür.
kediye benzeyen yeşil gözleri ve en önemlisi olan pos bıyıklaı vardır ki ona göre ingiltere'nin bir numaralı bıyığıdır.onu pomatlarla besler.
her zaman rahatsız edecek rugan ayakkabılar giyer.aşırı derecede simetri hastalığı vardır.
son derece kendini beğenmiştir.tevazu denen şey çok ender olarak çıkar ortaya.
genelde hastings gibi kızıl saçlı zayıf hatunlardan değil de ,gösterişli iri yarı hatunlardan hoşlanır.hatta bunların en meşhuru suçlu olmasına rağmen vera rossakofftur.poirot'un kadın gözüyle baktığı tek kadındır kendisi.

holmes gibi olayı çözüp salak watson'a en sonunda anlatmaz.hatta çoğu zaman hastings istemeden de olsa poirot'u çözüme götürür.
en sevdiği laf "gri hücrelerini çalıştır mon ami"dir

poirot da üşenmez dersimiz cinayet adlı eserde hastings'i bella duveen ile yani sevgili kül kedisi ile baş göz eder,hatta sonradan hastings evlenip arjantin'e gider.

ona göre cinayet kesinlikle hoş görülmeyecek bir şeydir.meslek hayatı boyunca sadece bir kez başarısızlığa uğrayan bu mükemmel dedektif ve perde indi adlı eserde ölür
ama ölümünde bile adaleti sağlamaktan geri kalmaz.

seni her zaman kalbimde yaşatacağım şirin belçikalı..