bugün

belirli süreli yoksulluk nafakası uygulaması

aslında belirli süreli demek daha doğru olur. bir süre evli kaldıktan sonra boşanan çiftlerden yoksulluk çeken/çekmesi muhtemel olan taraf lehine hükmedilmesi gereken nafaka bedeli için eskiden genellikle bir süre öngörülmüyordu. hatta tmk 175/1'de süresiz ifadesi açıkça yer almıştır. ancak tmk 176/1'de toptan bir bedelin ödenmesi şeklinde de verilebileceği yani bir defalık ödemeye karar verilebileceği de belirtilmiştir.

aslında bizim kültürümüze göre erkek eşine bakmak zorundadır. yani boşanmak bu bakım yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. ancak değişen şartlar, modern dünya, kadının iş hayatına ve sosyal hayata daha çok dahil olması kısacası ''kadının kendi ayakları üzerinde durması'' ekolünün kültürümüze yerleşmeye başlamasıyla süresiz nafakanın hakkaniyetli olup olmadığı hususu da tartışılır oldu.

düşünsenize taraflar topu topu 3 ay evli kalıyor ama kadın ömür boyu nafaka istiyor. sırf nafakam kesilmesin diye işe girmiyor, girse de sigorta yaptırmıyor, evlenmiyor, sevgilisi olsa bile resmi olarak nikah kıymıyor vs.

bakın kadın cinayetlerinin birçoğu bu kültür karmaşasından yaşanıyor. şimdi eski eşlerini öldüren insanları burada aklayacak değiliz. yalnız bu cinayetleri incelerseniz birçoğunun maddi sebepli olduğunu temelinde de nafaka/tazminat hususlarının yattığını görürsünüz. mesela kadın kocasını hem aldatıyor, hem ondan boşanıyor, hem aldatma delili olmadığı için tazminat alıyor, nafaka bağlatıyor hem de başkasıyla yaşıyor. üstüne bi de nafaka ödenmedi diye eski kocasını zorlama hapsiyle tazyik ediyor. sorunlarını genellikle kavgayla çözen bi toplum için yeterince tahrik edici değil mi?

neyse konumuza dönelim. işte süreli nafaka bu nedenle bir ihtiyaç haline geldi. her ne kadar daha önce yasada bir defaya mahsus toplu ödeme yolu var idiyse de hakimlerimiz bunu pek uygulamıyordu. ben 20 yılda bir defa uygulatabildim. oysa hakimlerin bir görevi de yasaları günün koşullarına uygun şekilde değerlendirmektir.

sonuç olarak bu ihtiyaç önümüzdeki günlerde giderilecek gibi duruyor. öngörülen düzenleme evlilik süresi+2 yıl nafaka şeklinde. (geçenlerde bi yerde böyle bi haber okumuştum ama az önce baktım bulamadım nette) bence adil gibi duruyor. umarım faydalı olur. bakalım hayırlısı.