bugün

kuantum ölümsüzlüğü

insanın ölümsüz olduğunu iddia eden bir teori. basitçe;

çıkışınızın olmadığı bir odada olduğunuzu hayal edin. odanın ortasında bir bomba var. bombanın 10 dakikada bir patlama ihtimali var, fakat bu ihtimal %50. yani ya bomba patlar ve ölürsünüz, ya da bomba patlamaz ve ölmezsiniz. eğer bomba patlamazsa, bu döngü tekrardan devam edecek. bu şekilde bakacak olursak, yaşamanız tamamen imkansızdır. fakat kuantum ölümsüzlüğü teorisi asla ölmeyeceğinizi söylüyor. peki ya nasıl? 10 dakika geçtiğinde, gerçeklik ikiye bölünür. bölünen bir kısım bombanın patlamadığı ve yaşama devam ettiğiniz senaryo, bir diğer kısım ise bombanın patladığı ve yaşamaya devam ettiğiniz senaryo. fakat ne olursa olsun, her zaman bilinciniz yaşamaya devam ettiğiniz senaryoda kalacak. diğer gerçekliklerde ise ölü bedeniniz olacak ve ölmüş olacaksınız fakat ölen kişi tamamen başka bir evrendeki siz olacak.

bazı teoriler de bu tarz ölüme neden olacak durumlarda gerçekliğin bölünmediğini,
zaten her zaman orada olduğunu ve insan aklının oraya geçeceği savunur. hangisine inanacağınız size kalmış.

"pekala, yaşlanmak nasıl olur?" diyorsanız size hatırlatayım, kuantum ölümsüzlüğü teorisine göre insanın ölmediği bir senaryo her zaman bulunur. insanın ölmesine neden olan şey yaşlılık değil, yaşlılığın neden olduğu olaylardır. mesela yaşlılıktan kalp krizi geçiren birini düşünelim; bu kalp krizinin yaşanmadığı bir gerçeklik zaten olmaz mı? aklınıza istediğiniz kadar öldüğünüz senaryo getirin, bu senaryo sonucunda (bir şekilde) insanın ölmeyeceği bir senaryo olacaktır.

son bir örnek olarak, kuantum ölümsüzlüğüne göre insan kendi perspektifinden intihar etmeyi asla başaramaz. mesela, intihar etmek üzere olan ve kafasına altıpatlar dayamış birini düşünün. fakat, altıpatların içinde sadece bir mermi var. bu kişi tetiğe bir kez bastığında, mermi denk gelmez, ikinci kez bastığında yine denk gelmez... derken bu döngü altıncıya kadar ilerler. altıncı kez tetiğe bastığında, kişi silahın patlamamasına neden olacak absürt bir olay yaşar ve sonucunda intihar edemez. bu absürt olaylara örnek vermek gerekirse; silahın bozulması, merminin patlamaması... gibi gibi. yani bu kişi istediği kadar çabalasa da (kendi perspektifinden) asla ölmez. fakat bahsettiğimiz diğer gerçekliklerde ölmüş olur ancak kişi bunu asla bilemez.

(bkz: kuantum mekaniği) ve schrödinger'ın kedisi de her ne kadar bu teoriye benzese de ve belli açılardan desteklese de tamamen aynı değildir.