bugün

the witcher

Dizisinin ikinci sezonunu yeni bitirdim ve üç beş kelam etmek istedim.

--spoiler--
Eğer serinin fanıysanız diziye girerken belli kabuller ile girmeniz şart. Bu kabullerden ilki, karakterleri aynı şekilde tutmak istememeleri. ikici olarak kendi istedikleri şekilde hikayeyi bir nebze yontmak istemeleri.

ilki için artık şu şöyle olmuş bu böyle olmuş tartışmalarını bir kenara koyalım, benim de çok rahatsız olduğum bir konu, ama yani neyse, bunun oluru böyleyse, yapacak bir şey yok. Hadi fiziksel dönüşümü anlıyorum, hikayeyi biraz ilginçleştirmek adına karakterleri de değiştirmeye okeyim eğer daha akıllıca bir şey sunacaksan. Bunları yapıp neden salakça bir iş ortaya çıkarılıyor bunu gerçekten ama gerçekten anlamıyorum.

ilk ve en radikal değişiklik olan Vesemir. Vesemir'i çok saçma sapan bir noktaya çekmişler ki neden? Hiç bir amaca hizmet etmiyor bu değişiklik. Diğer karakterler ile ilişkisini daha ilginç bir hale mi getiriyor? Hayır. Daha ön plana mı çıkarıyor, kısmen ama ihtiyacı yok. E neden yaparsın ki böylr bir değişimi, amaç ne? Bu adam Geralt'ın bir yandan da akıl hocası. Geralt nasıl daha olgun bir karakter olabiliyor ki?

Eskel? Niye öldürdünüz karakteri? Zaten leshen'in adamın içine girip parazit olması falan çok saçma bir fikir. Evrende bunu yaptırabileceğin o kadar çok şey var ki. Üçüncü oyundaki Hym var mesela, ne bileyim gidip Succubus sok diziye, onun etkisi altında kalsın, Geralt ve diğerleri ile çatışsın. Hadi neyse bu salak yola girdik, Eskel'i Geralt'ın öldürmesi ne kazandırdı? Hiç. Vesemir ve diğerleri ile ara açmaksa, öyle bir dinamikte yok. Bu öldürmenin amaçları, ilki yine dizinin minority sevdası, Coen'i ön plana çıkartmak. Gereksiz bir drama yaratıp süre yemek. Başka hiç bir sebep göremiyorum. Ayrıca ne kadar oyunculara takılmayacak olsam da, ya Eskel'in kitaptaki tasviri oldukça çirkin ve öküz gibi yara izi. Üzerine basa basa demiş Sapkowski. Niye Boyband den fırlama bir karakter seçmekte baya artık pes dedirtecek bir konu. Ben sanıyorum ki bir de ilk gördüğümde, işte Eskel çok güzelmişte, sonradan Griffin in yaptığı yarayı Geralt istemeyerek yapacak, ondan sebep ikisi arasında gel gitli bir karakter gelişimi olacak falan. insan hevesleniyor bir de ya.

Diziyi ciddi anlamda tutabilmek adına ilk sezondaki o "ya bu ayrı adaptasyon ondan dolayı oyundan farklı olalım" kafası o kadar çok ve yerinde eleştirilmiş ve şükür duyulmuş ki, o estetiğe dönmeye çalışmışlar. Müzikler olsun, kareografiler olsun, oyunlarda gördüğümüz ve evrene çok yakışan detaylar.

Yeni katılan oyuncular için, Francesca fena olmamış duruyor, Filavandrel zaten görmüştük galiba ama meh, Witcher ları zaten konuştuk, Lambert'ta ışık var ama biraz daha sahnesi lazım gibi, Dijkstra çok iyi, Philippa Eilhart'a dair pek bir şey görmedik, 5 saniye mi ne göründü zaten. Meve, Radovid, Henselt, Vizimir yine yani çok kısa ve önemsiz sahnelere sahip, pek bir şey denemez. Emhyr Var Emreis, yani yine çok ekran süresi yok, ama girişi yeterince güzeldi bence. Nenneke falan hakkında pek söylenecek söz yok, çünkü ne kadar ilerleyişte önemi olsa da bu evrendeki ciddi karakterlerden değil bana kalırsa. He bir de adı verilmeden Schirru göründü. Ya da Rience tam emin değilim. Yani benim bildiğim bu kadar ekran süresi yok, bir şey diyemeyeceğim. Umarım muhtemelen bir sonraki sezon gelecek özellikle Nilfgaard cephesinden Stefan Skellen, Leo Bonhart, Isengrim, Regis gibi karakterler bu kadar erozyona uğramaz.

Dizi bu arada süresi kaynaklı bu karakterleri bence iyi tanıtamıyor. Bilmeyen birisi için takibi gerçekten zor.

Yani hepsini bir kenara bırakırsak, iyi bir Witcher hikayesini yaratan her daim evrenin ve karakterlerin griliği. Anlattığınız hikaye ve karakterler ne kadar gri ise o kadar iyi bir Witcher hikayesi olmakta bana kalırsa. Nivellen bölümü mesela buna çok güzel bir örnek. Ya da animasyon film keza çok gri bir hikaye anlayıp başarılı olmuştu. Dizi nedense ısrarla bu yolu sallayıp resmen iyiler ile kötüler hikayesi anlatma yoluna gidiyor. Arada bu griliği en azından kullanıyor, biraz ordan toparlıyor.

ilk sezonun üstüne koymuş ama hala daha yeterli olmadığını düşünüyorum ben.

--spoiler--