bugün

insan türünü korumak için kadına ihtiyaç olmaması

orta okul biyoloji bilgisiyle teori uydurmanın ne kadar komik ve gülünç olduğunu gösteren önermedir.

düşündüğünüzün aksine x ve y kromozomları bir bireyin kadın ya da erkek olduğunun yegane belirleyici unsurları değildir. eğer böyle bir durum olsaydı xx, xy gibi bimodal dağılıma göre çoğunluk ve "norm" kabul edilen genetik materyale sahip bireylerden kesinlikle hermafrodit bireyler çıkmaması gerekirdi. ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki genital dokuların oluşumunda öncelik kromozomların boyu değil, içlerinde bulundurdukları aktif genlerdir.

hatta rapor edilen vakalar sayesinde elde edilen verilerden yola çıkılarak; xx kromozomlarına sahip olmasına rağmen yalnızca testiküler doku gelişimi gösteren "erkeklerin" sayısı ortalama 30.000'de bir olarak tahmin ediliyor. bu da bize gösteriyor ki eril bir bireyin gelişimi için yalnızca y kromozomu yeterli bir etken değil. y kromozomunda bulunan sry geninin ve x kromozomunda bulunan dax1 geninin aktif olarak çalışması gerekmektedir. xx kromozomuna sahip bireylere ise sry geninin eklenip aktif olarak çalıştırılması mümkündür. herhangi bir bilinçli dış manipülasyon olmaksızın dax1 geni aktifleşebilmektedir.

bütün bunların yanı sıra cinsiyetin belirlenmesinde (en azından cinsiyetler spektrumunda hangi bölgede olduğunun belirlenmesinde) etkili olan genetik materyalin büyük çoğunluğu otozomlarda bulunmaktadır. büyük çoğunluğundan kasıt; gonozomlarda 3'ü x kromozomunda, 1'i y kromozomunda bulunmak üzere olmak üzere cinsiyet belirleyici 4 gen görev yaparken, otozomlarda 26'dan fazla gen cinsiyet belirlenmesi üzerinde doğrudan etkilidir.

yani kadınlar yalnızca kadın üretebilir savı doğru değildir. tabii bireyin eril mi dişi mi olduğunun belirleyicisinin hücrelerinizde bulunan dağınık dna'nın bir araya toplandığı kısa bir süre içerisindeki görüntüsü olduğuna inanıyorsanız durum başka. siz oturup fikirlerinize "inanmaya" devam edin ve bilim, teori işlerine hiç bulaşmayın.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar