bugün

yemeksepeti

yıllarca büyük bir sevgi ve takdir beslediğim, ancak son zamanlarda çok soğuduğum ve yeniden markalaşma hamlesiyle de benim nezdimde tüyü dikmiş online yemek sipariş sitesidir.

sitede 67 bin puanım ve 20 bin TL'nin üzerinde siparişimin olduğunu öncelikle söylemek isterim. yani üç gündür kullanıp da eleştirmiyorum. eski ve aktiflerdenim.

benim için belli başlı problemler şöyle:

1- joker, indirim yağmuru ve diğer indirim kampanyalarındaki sorunlar

indirim yağmuru kampanyasıyla ilgili yaşananlar malumunuz. fiyatların ne noktalardan düşürüldüğü zaten buradaki pek çok arkadaşımız tarafından dile getirilmiş. zaten bu kampanyadan yararlanmaya hiç çalışmadım, yararlandıysam da tesadüfendir. başından beri güvenilir ve yeterli bulmuyordum. hâlâ aynı fikirdeyim.

joker indirimleri konusunda baştan beri çözülemeyen sıkıntılar var.

joker hakkı seçerek restoran sayfasına gittiğinizde tüm ürünlerin yanında "mevcut değil" uyarısını görüp hayal kırıklığına uğrayabiliyorsunuz. veya sadece bazı menüleri jokere açık tutuyorlar. tabii ki böyle bir hakları var, yapabilirler ama müşteriyi kasten mağdur eden binlerce restoran var.

mesela normalde hamburger + patates + kola menüsünü 30 liraya satan bir restoran, joker açtığında bu menüyü kapatıyor. siz ürünleri tek tek almak zorunda kalıyorsunuz. böylelikle joker indirimi menüden bile pahalıya geliyor. siz indirimden yararlandım diye sevinirken restorandan kazık yemiş oluyorsunuz. üstelik hangi ürünlerin kapatıldığını da joker aktifken göremiyorsunuz.

daha jokerin dolmasına 10 dakika varken, bir anda indirim hakkınızın dolduğuna dair bir uyarıyla da karşılaşabiliyorsunuz. bunu destek birimine ilettiğinizde sizi kesinlikle haklı görmüyorlar. başka cihazdan açıp iptal etmişsinizdir diyorlar. gerizekalı veya dolandırıcı muamelesi görüyorsunuz buradan da ikinci konuya bağlanabiliriz: hak ararken dolandırıcı muamelesi görmek.

2- gerçekten sorun yaşayanların dolandırıcılar arasında kaybolması

örneğin joker indirimiyle ilgili bir sorun yaşadığınızda, "başka cihazda iptal etmişsinizdir, ondan gitmiştir" gibi laflarla, açıklamanızın asılsız olduğunu iddia etmekten başka yaptıkları bir şey yok. ülkede herkesin birbirini düdüklediğini düşünürsek pek de şaşırmıyorum ama çürük elmaların yanında gerçekten sorunlar yaşayanlar da eleniyor ve markayla bağı inanılmaz derecede zayıflıyor.

bu yalnızca kampanyalarla ilgili de değil. canlı desteğin kaldırılması bu problemi daha da alevlemiş durumda. evet, yurdum insanının %80-90 asılsız sebeplerle canlı desteği meşgul ettiği düşünüldüğünde bu da kabul edilebilir ama yine aynı yere geliyoruz: gerçekten bir problemi olan, dürüst ve sorununu çözmek isteyenlere yönelik değil; "bizi kandırmaya çalışacaklar, fırsat vermeyelim" anlayışıyla hareket ediyorlar.

özetle spam'e mahal vermeyelim derken gerçek kullanıcıları çok ihmal ettiler.

3- muadillerinin gerisinde kaldılar

yemeksepeti yaklaşık 20 sene yemek sipariş alanında tekel konumundaydı. fakat sosyalist tarafım bile bundan hiç rahatsız olmadı. çünkü son kullanıcı tarafında hep avantaj gördük, tek dokunuşla yemek sipariş etmenin rahatlığı paha biçilemez bir histi. ancak devir değişti, getir başta olmak üzere Yemeksepeti'ne oldukça sağlam rakipler piyasaya çıktı. ve bazıları gerçekten de iyi işler yapıyor.

getir'in kampanya bombardımanıyla kitle yaratma hamlesi tuttu. piyasaya çok agresif bir giriş yaptılar. ne yalan söyleyeyim, başlangıçta "birkaç heyecanlı gencin kısa sürede patlayabilecek girişimi" gibi görüyordum ama unicorn olmayı başardılar, geldikleri seviye ortada. takdir etmek lazım.

getir özelinde bakarsak, getiryemek'in başarılı olabileceğini de düşünmemiştim. çünkü getir'in sadece fast delivery odaklı tarafta iyi olduğunu, Yemeksepeti'ne kayıtlı restoran sayısına çok zor ulaşacağını düşünmüştüm. daha önce Glovo'nun çok başarılı olduğunu görmüştük ama ülkeden çok hızlı çekildiler. Scotty gibi garip uygulamalar da parlayıp söndü yemek işinde. fakat benim için getir kuryesiyle restoran siparişi verebilmek çok büyük bir artı oldu. tek sebebi: kuryeyi telefondan izleyebiliyor olmak. müşteriyi memnun etmek bu kadar kolay.

ayrıca bir problemim olduğunda getir gerçekten amazon kalitesinde müşteri deneyimi sağlıyor. ücret iadesi, yenisini yollamak, kibar kuryeler, dört dörtlük.

4- yeniden markalaş(ama)ma

elbette renkler zevkler meselesi. ama şu cırtlak lila/pembe renklerde gözü kanamadan sipariş verebilen var mı gerçekten? resmen içgüdüsel olarak kaçıyorum siteden.