bugün

kaan ertem

vefat etmiş; kişiliğim, mizah anlayışım bir bina olsa çimentosunda beton olan adamdır. yani üzüldüm desen ne, gitti işte adam.

genetik miras olarak, komik bulduğu karikatürün başında hemen güldüren, sonra kahkaha attıran bir tavır belki torunlarıma kadar gidecek ama benim içimdeki boşluk baki kalacak. o nedir, beni inşa eden anlayışa vefa borcunu ödeyememenin yarattığı eksiklik.

"ama haftalarca leman ı taradım bulamadım karikatürlerini ya" diyecek oluyorum. sen iki telefon kurcalayıp ulaştığın yer için emek vermiş gibi konuşuyorsun, adam orada hayatını yaşayamamış. belki sağlık güvencesi olmadığı için, kendine iyi bakamadığı için göçüp gitmiş.. bir halt edemiyorsun, etmemişsin de zaten.

inşallah leman kültür ün işletmecileri bu insanlara telif haklarını ödemiş, rahat ettirebilmiştir. ben mizah dergisi okudum diye yıllarca siyasetin en koyusunu, en sıkı sosyal analizleri okudum, hatmettim aslında. kalem uçlarını sürte sürte süpürebilecekleri vasatlar ordusuna teslim olduğumuz bugünlerde, haklarını verebildik mi diye üzülüyorum. bu hissiyatı veren kayıptır.

peki nedir onu farklı kılan? sanıyorum öncelikle esprilerinin, benim en çok güldüğüm konsept olan; güçlü, sinirli, muktedirin diğer taraftaki genelde patavatsız, ahmak, cahil olana haddini bildirmesinden kaynaklı. ama tek başına bu değil, o bahsettiğim tipi aslında öyle güzel analiz etmiştir ki, abartı gördüğünüz detaylar aslında o tipi tam tanımlar. karikatür komik bir tiptir ama daha önce sokakta karşılaştığınıza ikna olursunuz. saçları enseden uzun adidos çantalı eli skinde amatör futbolcu, izah etmeye çalışan yarımay ağızlı kel amca, kimler kimler; neler neler.

sahaflardaki lemanları erdener abi lerine göre alırdım. aldıktan sonra taksit taksit okuduğum tek kitaptır erdener abi kitabı. çıkar çıkmaz ilk görüldüğü yerde cepteki para ne kadar kalmış bakılmaksızın alınmıştır.

ağza sakız olmuş laflar da o karikatürlerdendir.

--spoiler--
hoop, müfit! müfo!!
oldu mu be canım, oldu mu be güzelim?
sen şimdi konsere çıkmıy misen?
albayım lan ben, emekliyim!
bodoofff!
--spoiler--

bunlarla büyüyorsun, sonra hayatında eril sohbetlerden çıkmayan-çıkamayan tipler ülke yönetimine çöküp hayatı zindan ediyor. kötüyüm, kötü olacağım, kötü hissedeceğim. üstelik zamanı gelip alaya almak istediğimde ortalıkta değil kaan ertem, karikatürü olamayacak vasatlıkta adamlar mizah yapıyorum diye dolaşacak. ah be abi!