bugün

teori

şu koca dünyada yaşayan insanların feriştah derecede ezici bir çoğunluğunun ne anlama geldiğini dahi bilmediği kelime. yahu tamam kardeşim de, bilimle ilgilendiğini söyleyen, hatta ve hatta bizzat bilimden başka doğru kabul etmediğini söyleyen insanlar da mı bilmez şu nalet kelimeyi, hiç mi araştırma zahmetinde bulunmamış? benim aklım onu almıyor.

en genel anlamda, bir takım gerçeklerin(fact), var olan mevcut bilgi dahilinde hiçbir şekilde karşıt bir argümana/formüle yer bırakmayacak biçimde birbirleyile olan bağıntısını açıklayan, bilimsel yöntemi mutlaka ve mutlaka izleyerek bulunduğu konuma gelmiş olan(olmazsa teori değil tahmin ya da önesürüm olabilir) formüldür.

yani buradan çıkarabileceğimiz sonuçlardan bazıları:

ortada gerçek bir olgu yoksa o "spekülasyonun/hayalin" teorisi olmaz. yani eğer bir bilimadamı(feyk südobilimci, new ageci, feylezof vs falan değil, bildiğin bilimadamı) "x teorisinden" bahsediyorsa, anlayın ki:

1- x kesinlikle gerçek bir olgudur(anlatım bozukluğu var zira gerçek değilse olgu da değildir, ama idare ediverin artık).
2- teori olan x değil, adı üzerinde, x teorisidir.