bugün

iyiliğin ve kötülüğün kaynağı olan tanrı

Tanrı iyi veya kötü değildir. Velasılı kelam tanrı nötr bile değildir. Bu düşüncelerin hepsi aslında Tanrı’yı kişiselleştiren, onu insan gibi tasarlayanların ürünüdür.

iyilik, kötülük, mutluluk, mutsuzluk gibi tüm insan kaynaklı duygu ve düşünceler tanrıyla alakasızdır ve ona atfedilemez. Tanrı varsa dahi tüm boyutlarda ve boyutlar üstü bir konumda olması beklenir. Dinlerin en büyük yanılgısı Tanrı’yı kişiselleştirmeleri ve ona insana ait özellikleri yahut kafalarında tasarladıkları özellikleri yüklemeleridir. insan aklı ve bilinci Tanrı’nın varlığını ya da yokluğunu bilimsel olarak kanıtlamak için yetersizdir. Çünkü Tanrı; akıl, mantık ve bilim üstü bir kavramdır. Tanrı düşüncesi için Bilim dışı da diyemeyiz elbette ama neticede bilim de bizim düşünce sistemlerimiz ve sayısal verilerimizle hareket ettiğinden çıkacak sonuç yine aklımızın ve bilincimizin sınırı ölçüsünde olacaktır.

Bu tartışma ve beyin fırtınası büyük patlamaya kadar gider. Bu işin sonu yoktur. Büyük patlama, maksatlı ve bilinçli bir üst aklın altın vuruşu sonucu gelişen olaylar bütünü müdür yoksa sebepsiz yere kendiliğinden başlayan ve sonrasında evreni sonsuz olasılığa bırakan bir denklem midir...