bugün

bipolar bozukluk

çok acayip bir duygudurum bozukluğudur. çok fazla çeşidi var bunun.

hastalar çok neşeli özgüvenli giderken birden depresyona giriyorlar.

mani döneminde iseler;
büyüklük sanrıları (kendini allah sanmak gibi),
hezeyanlar ( takip edildiğini düşünme gibi),
çok para harcama,
libododa artış,
kendine aşırı özgüven,
irirabilite yani sinirlilik,
taşkınlık halleri,
enerjide aşırı artış,
uyuyamamak ya da çok az uyumak,
konuşmada hızlanma,
beyinde fikir uçuşmaları,
dikkatsizleşmek gibi durumlar yaşarlar.

fakat her hareketli enerjik halinizi "lan bende bipolar mı var?" diye düşünerek kendinize teşhis koymayın. bahsedilen hastanın enerjikliği eskişehir'den istanbul'a yürümek gibi coşkun olmanın bir üstünde olan şeyler.

mani döneminde evet enerjiktirler ama dikkatsizdirler. bu biraz arabayla normal seyir halinde giderken etrafı inceleyebiliyorken, araba 350 km hızla giderken etraftan gördüğünüz çoğu şeyin detaylarını inceleyemeden kaçırmak gibi.

beyin mani döneminde bütün dopamin, serotonin falan allah be verdiyse kullanır. fakat her şeyin bir sonu vardır ve bu nerotransmitterlar bitince ardından depresyon gelir kabaca.

depresyon döbeminde bu sefer o enerjik kişi gider, yerine ölmeyi düşünen biri gelir. kısaca depresyon dönemi.

tedavi olarak önce hastayı yatıştırmak için akut bir tedavi ile ataklar bitirilir. sonra lithuril gibi lityum içeren duygudurum düzenleyici ilaçlar verilirek yeni ataklara karşı koruma sağlanır.

psikiyatristler bazen size teşhis koymak için antidepresan yazar. kişi mani dönemine giriverir. heh bunda bipolar var derler. çünkü bipolar hastalarına çoğunlukla antidepresan yazılamaz. yazılırsa maniye girer. ama kısa süreli depresyondan çıkartabilmek için antidepresan reçete edebilirler.

hastalar iki atak arası normal bildiğin insandır. ki iki atak arası iyi bir tedavide seneleri bulabilir. bu yüzden bipolarlara hasta bile denilmesi istenmeyebilir.

çok acayip bir hastalık demiştim. resmen psikolojide ne kadar hastalık varsa bu hastalığın içinde var. bu hastalık sırasında taşanan hezeyanlar ya da büyüklük düşüncelerine bipolar affektif bozukluk denir. eğer ataklar geçip de hezeyan ya da sanrı dediğimiz psikozlar en az iki hafta daha devam ediyorsa kişinin hastalığü şizoaffektif bozukluktur. bipolar bozukluk şizoaffektife eşlik edebilir de etmeyebilirde. şizoaffektifin bir üst leveli ise şizofrenidir. ama bu hastalıklar arasında geçiş olmaz. bipolarsan bipolarsındır. ilerleyip şizifreniye dönmez.