bugün

hannibal

beni öldürmeyen daha güçlü kılar tezini doğrulamıştır;roma ya saldırmış,çok zayıflatmış fakat yıkamamış,ordusuyla italya nın ortasında ikmalsiz ve yiyeceksiz garip bir şekilde mahsur kalmıştır.roma ise bu esnada kendisini çekemeyen kartaca senatosu üzerine yürümüştür.

afrika ya dönen hannibal,yıllar süren savaşta kendisine düşmanlıkla birlikte hayranlık duyan ve bildiği neredeyse herşeyi kendisinden öğrenmiş olan scipio africanus tarafından zama da yenilgiye uğratılmış,aynı zamanda numidia da kartaca ya ihanet etmiştir.bu ihatenti karşılığında numidia yı işgal ederek ödüllendirecektir roma.

roma ya savaş açtığı ve ordusunu alplerden geçirdiği esnada işin sonunu fazla düşünmemesine rağmen kahraman da olmuştur**.

aslında hatası şudur budur denemez çünkü kartaca senatosu tarafından istediği savaşı sonlandırmasını sağlayabilecek takviyeler gönderilmemiştir.kendisinin de roma kapıları açık olduğu esnada bile saldırıya yetecek kadar askeri olmamıştır.

sadece cannae ve terebia da yaptıkları bile dahi olduğunu ispatlamaya yeterlidir kendisinin.

zama da yenilmesinin ardından roma ile olan hesaplaşmasını sürdürmek amacıyla önce suriye ye,ardından da bithynia ya sığınmış,gemilerden savaş esnasında atılan çömleklerin içlerine yılan koydurarak bithynia nın deniz savaşlarında güçlenmesini sağlamıştır.malesef bithynia kralı da kendisini ele verince anadolu da bir evde roma askerleri yaklaşırken intihar etmiştir.