bugün

balık avına yeni başlayanlar

Gözlemlediğim kadarıyla balık tutmaya yeni merak salmış insanların pek çok yanlışları bulunmakta ve hayal kırıklığı yaşayıp bu güzel hobiden mahrum kalıyorlar. Benim de bu insanlara kısa öz tavsiyelerim olacak. Öncelikle ben balık tutacağım deyip av bayinden her gördüğünüzü satın almayın. Çok fazla malzeme kafa karışıklığı yapar ve doğru malzemeyi kullanmanızı engeller.

Herkesin tavsiyesi “ne balığı tutacaksın ona göre malzeme al” olur ancak yeni başlayan çoğu insan tam olarak ne avlayacağını da bilmez. Yeni başlayan herkes kocaman balıklar tutacağını kovasını dolduracağını düşünür ama maalesef sularımızda o kadar balık bulunmuyor artık. Tabi en doğrusu balık tutmak istediğiniz yere önceden gidip malzeme araştırması yapmaktır kim ne yem kullanıyor hangi olta takımını takıyor, ne avlıyor gibi.

Marmara Denizi ve Kara Deniz bölgesindeyseniz işe istavrit – mezgit avlamak olmalı. Ege ve Akdeniz bölgesindeyseniz mırmır karagöz lapa gibi kıyılarda görünen balıkları hedeflemelisiniz. Tabi bunları kıyıdan avlanacağınızı düşünerek yazıyorum.

Kamış seçimi olarak her iki avda da kullanabileceğiniz surf casting kamışını tavsiye ederim sebebi ise daha uzağa atış imkanı sağlar at-çek ve beklemeli avlarda avantajlıdır. 3,5 - 4,5 mt. arası uzunluğu vardır kurşun atar aralığı 75-250 gr. Referansları arasında değişir. Örneğin benim kullandığım kamış 75gr-150gr aralığında 4mt.

Bim A101 gibi marketlerde satılan teleskopik kamışlardan almayın tat vermez!

istavrit ve mezgit için: 3,5-4,00 mt arasında kamış, çapari takımı alınmalıdır küçük iğneli tüylü çoklu takımdır. Buna 40-60 gr. arasında kurşun almalısınız. (çok ağır olursa çapari takımını bozar) Makine piyasadaki makinelerden herhangi biri işinizi görecektir. Misina olarak 0,25 – 0,30 idealdir ip misine ise 0,16-0,20 tavsiyemdir. Fırdöndü boncuk vs. balıkçıdan bağlatabilirsiniz. Yöntem olarak olabildiğince uzağa atın ve kamışı sağa sola çekiştirerek yavaşça makineyi sarın. Kıyıya yaklaşınca hızlı çekin ki taşlara takılmasın.

Mırmır karagöz vs. balıklar içinse canlı yem kullanmalısınız sinek oltasının irisini kullanın (tırnak boyu kadar) yemi takın (tavuk göğsü – boru kurdu – mamun – sülünes vs.) yukarı yazdığım aynı malzemeleri alabilirsiniz sadece takım olarak çapari değil de 3 iğneli takım kullanınız. Bunu av bayinden hazır takım olarak almanızı tavsiye ederim. Yöntem olarak uzağa atın ve bekleyin 10-15 sn de bir ufakça zıplatıp dolayın ip gerildiğinde balık yemi yutmuştur sertçe çekin ve makineyi aralıksız sarın.

Balık avında yöntem çok malzeme çok.. ama ilk olarak bunları yapınız. Zamanla diğer av yöntemlerini de deneyebilirsiniz. Rastgele.