bugün

vegan

hayvan ürünlerini tüketmeyen kişilere verilen genel bir isimdir. Bu konuda Nevşin Mengü'nün Bu Ne Vahşi Medeniyet! başlıklı TEDx söyleşisi çok güzel bir bilgi kaynağı olabilir.

insan duygusal bir varlıktır, hisseder, acı çeker, mutlu olur, sever, öfkelenir v.s. daha bir çok duygu yazılabilir. Hayvan da duygusal bir varlıktır. hisseder, acı çeker, mutlu olur, sever, öfkelenir v.s. daha bir çok duygu yazılabilir. insanlarla hayvanlar arasındaki fark düşünmek derler, ben katılmıyorum. Zira, düşünen insan, düşünmeyen hayvan olduğu gibi; düşünen hayvan ve düşünmeyen insan da olabilir. Gelgelelim düşünme bu konuda pek de önemli değildir.

insan olarak kendinizi hayvanın yerine koymanızı istiyorum, koyamıyorsanız umarım 5 dk da olsa o hayvanların yaşadığı haksızlığı yaşarsınız demek istemiyorum.
insan hukuku denen bir şey var, insan haksızlığa uğrayınca adalet arar. ama hayvan hukuku yok. hakları var da kim uyuyor. Neyse kendini hayvanın yerine koyabilenlere söylüyorum. ittire kaktıra eliniz ayağınız bağlanarak gözünüz kapatılıp bıçakla -kör de olabilir- boynunuzun kesilmesini istermisiniz. ya da yavrunuzun yanınızdan alınarak kesilmesine gönlünüz razı olur mu. bir daha yavrunuzu göremeyeceksiniz ya da annenizi.

Gelelim hayvanlardan elde edilen diğer bir ürün olan süte. siz doğum yapıp yavrunuzu emzirirken birileri geli yavrunuzu çekip zorla sizin sütü sağıp alsa ne dersiniz. o süt bütünüyle hayvanın yavrularının hakkıdır. senin benim değil. yok bıraksak anasını kurutacak, yok ishal olacak bilmem ne... bırak olsun seni ilgilendirmez. hayvanları kendi haline bıraksak o kadar mutlu yaşarlar ki, hiç bir eziyet etmeden, onlara karışmadan doğada yaşamalarına izin versek, emnim ki onlar da bizimle dostça yaşar. Belki bu bir anda olmaz ama zamanla evrimleşerek olacak şeyler. belki bizim kadar gelişen varlıklara dönüşebilirler.

Umuyorum bir gün gelecek, hayvanların insanlardan farkı kalmayacak hatta insanlar da şu an ki durumda olmayacaklar. insanlar da, hayvanlar da çok gelişmiş, kavgasız, ölümsüz, mutlu bir şekilde kimsenin ırk, cinsiyet, millet, devlet, din, dil olarak birbirinden ayrışmayacağı bir dünya.