bugün

tütün sarma rehberi

enflasyonla topyekün mücadeleye destek olmak için hazırladığım rehberdir.
gelin bakalım.
benim gibi yirmi dal sigaraya on lira vermeyi kaldıramayan bünyeler için tütün sarmak istemsizce bir hobiye dönüşür. bu hobi de sonrasında bir ihtiyaç halini alır. öyle ki, bir bakarsınız tütününüz kurumasın diye buzdolabına koymuşsunuzdur. evcil hayvanınız gibi bakarsınız her aldığınız tütüne.
şimdi, bildiklerimi ve bu işin inceliklerini aktararak size rehberlik edeceğim. aman ha, kağıt böyle tutulur şöyle kıvırılır diyerek boş boş konuşmayacağım. zira kağıt kıvırmayı okuyarak değil görerek öğrenmeniz lazım. ben tütün seçimi, filtre ve kağıt seçimi gibi basit ama merak edilen şeyleri aydınlatmaya çalışacağım. başlayalım.

öncelikle tütün seçimi çok önemli, ben 25 gramlık george karelias and sons kullanıyorum çünkü kokusu ve içeriği tam zevkime göre. fakat bu meretin gramına göre fiyatı pahalı. 25 gramı on sekiz türk lirası. onun yerine elli gramı yirmi lira olan tütünleri alabilirsiniz. tamamen kendi zevkinize kalmış. tütüncünüze danışınız.
sonra gelelim kağıt seçimine. yeni başlayacaksanız eğer bir liralık arap kağıdı yerine kahverengi paketli ocb slim virgin paper öneriyorum. yapışkanı var, gayet de güzel bir kağıt. tam amatör işi. tabi fiyatı da pahalı. büyük paketi on lira küçüğü 5 lira olması lazım. en son öyleydi. şu an fiyatı nedir bilemem. ilgilenmem de.
filtre konusunda her şeyi size bırakıyorum çünkü bir liralık filtre de elleri sarartıyor beş liralık filtre de. içinde yüz yüz elli tane olan ocb filtrelerin fiyatı 5 lira civarı. hiç gerek yok. şeffaf poşetteki bir liralık filtreler iş görür.
evet.
öncelikle benim naçizane önerim kağıda iki filtrenin art arda koyulmasıdır. çünkü zaten bu mereti dibine kadar içemiyorsunuz. içinde kalan tütün de ziyan olmuş oluyor. o nedenle iki filtre koyup öyle sarınız. sonra içiniz. çakmak seçimi önemli değil.
tütün taşıma çantasıydı, tütün sarma makinesiydi falan hiç almayın. gerek yok bunlara. gerçekten boş iş. gerekirse siyah hediyelik eşya poşetinde taşıyın. ama o malzemelere para vermeyin. üstelik bir sır vereyim, o tütün taşıma çantaları küf yapıyor.

sıkça sorulan sorular:

-parmaklar sararıyor mu?
eh, evet.

- bana da sarar mısın bir tane?
hayır sarmam.

- bu işin kârı nedir?
25 gramlık kara ilyas ve oğulları, ortalama günde yarım paket sigara içen bir insanın sigara ihtiyacını üç haftalığına karşılıyor. o kişi on liralık sigara içiyor diyelim. tütün+filtre+kağıt da toplam yirmi lira diyelim. bu kişinin normalde yirmi bir günde sigaraya vereceği para 105 liradır. arada seksen beş liralık bir kâr söz konusu.

-bunların makineleri var onlard...
hayır almam.