bugün

kuyucu murat paşa

Devlet adamıdır ve devletin dediğini padişahın emri fermanını yerine getirmiş biridir.
Ya kelle alacak ya kellesi gidecek durumu bu kadar basit.

O zaman ki şartlarda bir isyan olmuş.
Devlet olarak bu isyanı bastırmak için padişah bir ferman yayınlamış işin halli için paşayı görevlendirmiş.
Yine o zaman ki şartlarda olması gereken olmuş ve kuyucu Murat paşa kuyuya görevi yapamadığında kendisi gireceği ve yerine gelenin eli ile olacağını bildiğinden görevini yapmıştır.
Sanıldığı gibi bir milliyet din kimliği değil tamamen devlet sistem düzeni olan bir durum.

Facia mı,
Evet.
insanlık için onaylanır mı?
Hayır.
Ama öz çocuğunu oğlunu boğdurup öldüren, sonra ne olur olmaz diye işi sağlama almak için 4 yaşında torununu da boğdurup öldüren bu sistem Türkmen Alevi Kürt Türk Sünni Alevi mi seçecek?
Yapmayınız, bu kadar aptalca türk Alevi öldürdü, paşa Hırvat türk düşmanı diye saçmalamayınız, komik duruma düşüyorsunuz.

Edibüdü: Türkmen Alevi öldürdü kutuya attı bunun için kuyucu adını aldı diyenler için bir hatırlatma: safevilerle (iran) savaşırken Tebriz savaşında atı ile kuyuya düşmesi ve esir alınıp bir süre esaret yaşaması da bu ismi aldığı söylenmektedir.
Özellikle savaştan kaçan dağa çıkan eşkiyalık yapanlara hiç acıma merhamet göstermemiş bu eşkiyaları yıkanma defin işlemine izin vermemiş tabiri caiz ise "ben askerime leş toplatmam" demiştir.
14 yıl Osmanlıya toprak para insan zaman kaybettiren isyanı bitirmiştir.
Tarlalar ekilemez, ticaret yapılamaz hale gelen ve ne can ne mal emniyeti kalan devlet denen olguyu doğu ve Anadolu başta olmak üzere tüm Anadolu da silen Osmanlı hakimiyetini Anadolu'da sonlandırma durumuna getiren isyanı 3-4 yıl içinde bitiren paşa.