bugün

apollo 13

Çekildiği 95 senesinden ve olayın yaşandığı 70 senesinden uzun yıllar sonra bu gece izlediğim film. Filmi henüz izlememiş olanlara önerim önce birazdan vereceğim linkteki belgeseli izlemeleri.
Apollo 13, (bkz: apollo 1) faciası ve neil amstrong moon walk u sırasında flight control masalarında görev yapmış gerçek mühendisler ve teknisyenlerle şuan hala basit bir araba üretemeyen bizlere kıyasla 60 lı yıllarda sırf kennedy istedi diye nasıl mühendislik harikalarına adım attıklarını anlatıyor. Ayrıca apollo 13 ün nasıl indirildiği ile ilgili filmden daha gerçek ve inanılmaz detaylar içeriyor. Controller abilerimizin yaşlanmış ve plastik bardaktan bira içen herhangi bir amerikalıya dönüşmüş olmaları beni üzse de dünyaya bir kez daha gelsem onların yaptıkları işi yapabilecek bir kapasitede doğmak ve bu işi yapabilecek şekilde şansımın yaver gitmesini isterdim.

Ayrıca Carl Sagan’ın pale blue dot kitabında da bahsettiği kadarıyla bu başarılı başarısızlıktan sonra insanlı uzay misyonları için devlet tarafından ciddi kısıtlamalar getirilmiş.

Link https://youtu.be/7f51Jzm7M4w