bugün

kerim korcan

"Mahkumlar dehşetle seyrettiler olanları. Bahçede olanlar yer­lerine mıhlanmışlardı. Bir kısmı da pencerelerdeydi. Neden son­ra iç kapıda başgardiyan göründü. Asayişi iade etmek gayretin­deydi. Fakat Çavuş'u vuran bıçak henüz kınına girmemişti. Ramazan uzaklarda dolaşan başgardiyanı görünce bu sefer ona par­ladı:

"Gir ulan odana hilekar köpek" dedi! " Nereye gidiyorsun? "Ben idarenin aslanını vurdum işte! Vurmazdan önce neredeydi­niz! Tutun bacaklarını kıçınıza sokun şimdi!"

Başgardiyanın otoritesi sarsılmış, mahkum önünde iki paralık olmuştu. Aşağıdan alırsa belki de bir şeyleri kurtarabilirdi. Ama­na düştü yalvardı:

"Ramazan evladım sen insan adamsın. Seni herkesle bir tut­madık biz. Yeter gel teslim ol. Daha fazla çamura bulama bizi."

Ok yayından çıkmış iş işten geçmişti bir kere. Ramazan yu­muşamadı. Daha bir sert çıktı başgardiyana:

"içeri diyorum sana, baş mısın kıç mısın ne boksun? Nasıl da insan oldunuz bıçak meydana çıkınca? Çavuş haraç alır, ku­mar oynatır, zavallı bir ihtiyarı tokatlar siz meydanda yoksunuz... Öyle ya, Çavuş burada iken size ne lüzum var? O dirayetli adam olmasa, bu cahil milleti kim idare edecek? Rezil! Pezevenkler!"

Kerim Korcan, Tatar Ramazan, 1969.

Kadir inanır'da vücut buluşu için:

https://www.youtube.com/watch?v=wtgRbHbZtPo