bugün

leninizm

marksizm her ne ise, leninizm onun sadece uygulanis bicimidir; aynen bolsevizm ve stanilizm gibi. buna ragmen (bana gore) naifler tarafindan, marksizmi savunmanin leninizmi, bolsevizmi ve stanilizmi de savunmayi gerektirdigi dusunulmustur her zaman. ote yandan marksizmi cogu zaman sosyalizm ve komunizmden ibaret sayanlarin da sayisi coktur.

oncelikle karl marx her zaman sosyalizmin nasil olacagina dair ayrintili bir tarif vermekten kacinmistir. Ayrica bu kacinmaya ragmen, Marx'in sosyalizm ve komunizm tanimlamalari Vladimir Lenin'in tanimlamalarindan cok ama cok farklidir. Sosyalizm ve komunizm arasindaki farki Friedrich Engels, komunist manifesto'nun en basinda aciklamistir: 'bunu sosyalist bir manifesto olarak adlandiramazdik'. Cunku hem marx hem de engels icin sosyalistler, utopya taraftari orta sinif sarlatanlari olmuslardir.

manifestonun yegane soylemi de sudur: 'Isci sinifinin kurtulusu isci sinifinin kendi eseridir'. Yani bu baglamda sosyalistler isci sinifinin misyonerleri, komunistler de sahipleridir. Bu durumda lenin bu kilisenin papazi olabilir, ki Marksizmde dinin yeri bellidir. Zaten Marx sadece bu yanlis anlamalardan kurtulmak adina Critique of the Gotha Programme adinda bir yaziyi kaleme almistir ama nafile.

Sonuc itibariyla bircok kimsenin marksizmi leninizm zannetmesi, hatta postmodern nihilizm, etnik milliyetcilik ve azinlik sovenizmine alet etmesi artik kimseye sasirtici gelmemelidir.