bugün

ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum

çanakkale'de liman von sandersin kritik hatalı stratejisi yüzünden 20.000 küsür kişilik arıburnu çıkarmasını karşılayamayan ve cephanesi bittiği için bombasırtından conkbayırına kadar geri çekilen yaklaşık 100 kişilik 27. alaya söylenen sözdür, verilen emirdir. bu emir sonrası conkbayırı müdafaa edilebilmiştir ki (özetle bu emirle süngü takıp yatan 27. alay ellerinde hiçbir şey yokken Anzak askerlerini yanıltabilmiş, "noluyor lan" diyerek ilerlemeyi durdurmalarına sebep olmuştur, bu durmaları 57. alayın yetişebilmesini ve müdaafayı sağlamıştır) bomba sırtının ve conkbayırının sonu en hakim tepeye çıktığından Çanakkale savaşının dönüm noktalarından biridir.

tepenin nasıl bir yer olduğunu ve hakimiyetini şuradan görebilirsiniz: https://tinyurl.com/yc5vwd24

bunu bilmeyenler ergenler de "yanlış cümle bence, öl babam öl, tuzak kursunlar bilmemnapsınlar" gibi bakkal kafasıyla yorumlar yaparlar. muharebe alanındaki sonunda kendi de ölecek olan subaylar salaktır, siz akıllısınız çünkü.

bu arada "bu emir verilirken, emri veren nerdeymiş" diye soran orospu çocukları için; emir verildiğinde yarbay mustafa kemal bomba sırtının ve conkbayırının sonunda kocaçimentepededir. (ananın amındadır demek lazım size aslında)

orayı ziyaret ederseniz, vadiyi ve tepenin yerini görürseniz bu emrin ne kadar kritik olduğunu anlarsınız. aradaki mesafe bugün ormanla kaplı olduğundan çok uzun mesafeymiş gibi görünse de aslında 2 km kadardır ve o zamanlar bu arazide ağaç yoktur.