bugün

oruç

insanımızın çok yanlış anladığı ve hakeza yanlış uyguladığı nefsi terbiye,beden nizamı,ibadet 1 ay farz kılınan iş.
Herşeyden önce koca koca tabuları var bizim insanımızın kalıplaşmış mottoları.
Orucu aç kalmaktan ibaret sanan insanlar var bu ülkede ve oruç tutmayıp oruç hakkında “aç kalıyorsunuz durduk yere,salaksınız” diyen ikinci bir überzeki taife var bu iki taifede kuştan böcekten daha akılsız,kuş uçabiliyor biryerden kurtarıyor yani.
Bugün iftar vakti sofralara bakıyoruz sultan sofrası anasını satayım,o uçan kuşun sütü bile var sağıp getirmişler o derece.
Ama hala otobanda mendil satan kar kış,yağmur demeden bir lokma ekmeğin peşinden koşan gariban hala aç yatıyor.Geda insanlar hala sıkıntı çekiyor,gecekondusunda virane evinde yarını nasıl çıkaracağını düşünen insan hala aç.Bu oruç değil inanın değil.Adam sahurda oruç iken açlık çekmemesi adına yağlı besinler tüketiyor ya,sonra diyor ki;sahurda şunu şunu... yapalımda tok tutsun bak şiimdii ? Yahu maksat açlığı hissetmen değilmi bilader,abla,teyze gardaş adın herneyse ne yapıyorsun sen?
iftar vakti geliyor bir hışımla sofralar kuruluyor sanki kuranda o saat, o dakika ,o sofranın kurulması farz kılınmış gibi sanki böyle bir ibare,bir emir geçermişçesine kuruyorlar oda yetmiyor,hertürlü geç kalacağı iftar vaktine trafikte arabalarıyla diğer insanların canını tehlikeye atıp kural,yol yordam dinlemeyen tipler var bu ülkede tutma kardeşim orucu.az biraz allahını seviyorsan tutma yahu deli kardeşim.oruç dediğin mevzu seni aza tamah etmen günden güne az ile geçinmen açlığı sadece aç kalarak anlaman değil aç gibi karnını doyurabilmen ve sofranda aç insanlarada yer verebilmen için şart koşulan birşey.
Kurbanda mamafi böyle bir ibadet ama ne yazık ki oda oruç gibi yanlış algılanan ve uygulanan ibadetler arasında et stoklama bayramıda denilebilir ülkemizde.