bugün

deja vu

denzel washington'ın oynadığı süper bir film. çok heyecan verici. beğenmediğim bazı şeyler olmadı değil tabi ki. örneğin, zamanın öncesine gitmek için, içine girdiği makina tam bir faciaydı, zannedersin xl bir çamaşır makinası. zamanın öncesine hadi gitti, sonra o giden denzel, bir de güzel öldü kitleyi kurtarma macerasında, peki sonra nasıl bir saçmalıktır ki, sanki zamanın öncesine hiç gitmemiş de orda yaşamaya devam etmiş gibi, patlama yerine sapasağlam gelmiş oluyor bu herif. hatta ve hatta geliyor da sanki oraya soruşturma yapmaya gelmemiş de gezmeye gelmiş gibi, ilk kez gördüğü * güzel bir kadını, dikkatini çektiği için arabasına alıyor da gidiyor...

bu olumsuzlukları saymaz isek, son derece hareketli ve şaşırtıcı bir film.

ayrıca deja vu yaşadığı anı önceden yaşamamış gibi hissetmek manasına geliyor ya, onun aslı islami bilgilere ve tasavvufa göre şöyle:

allah-u teala, ilk önce kalemi yarattı, daha sonra levh-ü mahfuz u yarattı. ve o kaleme emretti. "bütün olup bitecekleri bu deftere yaz" diye. o kalem de bütün yaşanacakları o deftere yazdı. yani kaderlerimizin yazılı olduğu kitaba. daha sonra ruhları yarattı. ve bütün ruhlar allah'ı gördüklerinde o'na aşık oldular.

ruhlara sordu mevla: elestü birabbiküm? yani "ben sizin rabbiniz değil miyim?"
ruhlar allah'a olan yakınlıkları, sevgilerinin yüceliği sırasıyla, yani ki hz. muhammed ve ardından diğer peygamberler, allah dostları veli kullar, vs.... "bela" yani "evet" diyerek cevap verdiler.

daha sonra ise allah, kullarının ruhlarına bu imtihanlar aleminde yaşayacakları herşeyi izletti. yani ki ruhumuz yaşayacağı herşeyi gördü de geldi bu dünyaya. bazen bir çağrışım sebebiyle, o anı hatırlamamız da bu sebeple yani.

edit: ben de eşimi ilk kez gördüğümde, o kadar tanıdık gelmişti ki bana, boynuna sarılmak istemiştim. sanki yıllarca ayrı kalmış, iki sevgiliymişiz de sonunda kavuşuyormuşuz gibi. tabi bu duygumu belli edemedim, sarılamadım kendisine ama şu an 14 aylık evliyiz. ruhlar, o alemde tanıştılar, birbirlerini sevenler sevdi, bu dünyada da o sevdiklerini buluyorlar eğer o alemde sevdilerse.