bugün

the dark knight

şimdi şöyle klişe bir laf vardır ya, ''zevkler ve renkler tartışılmaz'' diye.. hah işte o kural burada yok.. yok kardeşim.. bu filme gidecek biri olup, yani böyle bir filmden zevk almayı bekleyip de giden hiç kimse beğenmemezlik edemez bu filmi.. o kadar.. beğenmeyen çıkıntılık yapıyordur.. aksine inanmam..
ha imdb listesinde bir numaraya oturacak film mi, joker'ini kaybetmeseydi, o tartışılır bak.. ama hararetli bir tartışma olur ve ben bu tartışmada 'bir numara olmasa bile ilk 4'e, 5'e girer abi' noktasında olurum, bunu savunurum..
çünkü son derece popüler zevkleri olan bendenizin izlediği en iyi filmler sıralamasında ilk 10'a girmiş bir popüler yedinci sanat filmidir, the dark knight..
özellikle spider-man serisi ve x-men 2 ile bu çizgiroman filmleri daha bir saygı uyandırdı ortamda.. daha takip edilir, hatta moda oldu.. ancak dc comics'in belirgin bir ezilmesi söz konusu marvel karşısında (superman diyorum sadece).. işte o ezilmeyi mutlak bir zafere dönüştürdü 'yeni' batman serisi.. hakkaten bu batman'in yeri daha değişik bir konumda..
christian bale, batman olarak val kilmer'ları, hatta george clooney'leri gören bu zavallı gözlerin seçtiği tartışmasız en iyi batman, kıyas bile istemez.. adam dark knight olmak için doğmuş..
jokeri anlatmam, yazı yazma becerimin ve hayalgücümün ötesine geçer.. gidin izleyin, yeminle adam öldü diye demogoji yapmıyorum, inanılmaz bir karakter çizmiş ledger.. bu tipin oturmasında ledger kadar christopher nolan'ın da payı var tabi ama aslan payı aktörün bence.. onlar nasıl mimiklerdir, nasıl ses tonudur, ne sempatik ama antipatik hareketlerdir.. adamdan ürksem mi, gülsem mi karar veremedim bütün film..
filmde açık nokta bulmak oldukça güç, en ufak ayrıntı bile kendi içinde bir mantığa bağlanmış.. neredeyse batman'in gerçek olabileceğine inanıyorsunuz.. etkisini arttıran da bu filmin..

--spoiler--
yukarıda bir yerlerde neden joker'in konvoydaki polis arabalarına ateş açtığı, direk swat minibüsüne ateş açmadığı sorusu gündeme getirilmiş de, cevaplayalım kendimizce, joker harvey dent'in ölmesini değil, kendisi gibi bir villain'e dönüşmesini istiyordu, her şey planın bir parçasıydı.. yalnız dent de ne iradesiz adammış be birader ya.. iki konuştu joker bunla anında tırlattı herif, ota boka para atmaya başladı.. yarım takım elbiseyi falan geçirdi üstüne hemen falan..
filmde en aklımda kalan sahneler, dent'in, nam-ı değer two face'in, kendisinin de dahil olmak üzere herkesin kaderi için yazı-tura atması, gordon'un çocuğuna atarken de batman'in araya girmesiyle çocuğun kurtulması, bu olurken de paranın 'temiz' tarafı gelmesiydi..
ayrıca ''senin 10 dakika önce yapmış olman gerekeni yapacağım..'' diyerek detonatoru kapıp denize atıp ölümü bekleyen dev mahkumun sahnesi baya vurucuydu..
tabi ki bir de gordon'un terfisini alkışlayan joker.. ki kendisine deatly'nin avatarından ulaşabilirsiniz..
--spoiler--

olm nefis film lan, gidin valla.. şimdiden üç sene sonrasını bekletiyor adama.. joker olur mu olmaz mı, olursa bu performanstan sonra heath ledger'siz çekilir mi bilinmez ama bunun daha penguin'i, mr. riddle'ı var nolan'ın elinde kült karakterle dönüşebilecek potansiyelde.. şimdiden sabırsızlanıyoruz..